Utolsó módosítás: 2009-10-29 17:15:42 |
|
Asztma és diabétesz ellen is jó lehet a bab és az aszalt gyümölcs.
A Sydneyben mûködõ Garvan kutatóintézet munkatársai szerint a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévõ baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a gyulladásokat.
Charles Mackay vezetésével ausztrál kutatók amerikai és brazil kollégáikkal együttmûködve megállapították, hogy az immunsejtek által használt egyik molekulának - amelyrõl korábban kimutatták, hogy a rövid láncú zsírsavakhoz kapcsolódik - szintén gyulladásgátló hatása van.
"Munkánk fontos pontja, hogy megadjuk a molekuláris magyarázatot, amely összeköti az étrend rosttartalmát az emésztõrendszerben található baktériumokkal és az immunválaszra gyakorolt hatással" - mondta Mackay.
A tanulmány jelzi, hogy az étrend jelentõs hatással van az immunválaszra és a gyulladásos betegségekre. "Úgy véljük, a nyugati életmódhoz kapcsolódó étrendi változások hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvõ elõfordulásához" - tette hozzá.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|