2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mi magunk is megelõzhetjük az autófeltöréseketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-21 18:00:10
Több parkoló gépkocsin is egy a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el a rendõrök Debrecenben.

Közelednek az év végi ünnepek, melyek során a bevásárló- és üzletközpontok, piacok, kirakodóvásárok, pályaudvarok parkolói zsúfolásig megtelnek gépjármûvekkel. Ebben az idõszakban a vásárlók a nagy rohanásban hajlamosak a gépjármûvekben, jól látható helyen hagyni értékeiket, melyek észlelése egyes személyeket bûncselekmény elkövetésére késztet. Ennek megelõzése érdekében Debreceni Rendõrkapitányság munkatársai 2014. december 18-án is több parkolóban megjelentek és a gépjármûvek szélvédõjén elhelyezett nyomtatvány segítségével – az autóban hagyott értéktárgy megjelölésével – hívták fel a gépjármûvezetõk figyelmét arra, hogy az autó utasterében hagyott értékkel potenciális áldozattá válhatnak. Az elkövetõknek ugyanis csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a zsákmánnyal.
Fotó: police.hu ©

Az elkövetõk általában nem egyedül dolgoznak és - sokszor már elõre kifigyelve - gyakorlottan választják ki, mely autót érdemes feltörni, mérlegre téve az azzal járó kockázat, valamint a várható zsákmány mértékét. Az autó utasterében jól látható helyen hagyott üres nylon szatyor is arra késztetheti az elkövetõt, hogy azt megszerezze, bízva abban, hogy az neki kellõ értéket rejt. Ahhoz, hogy a karácsonyi bevásárlás alkalmával gépjármûvünket és értékeinket megóvjuk, kérjük, hogy tartsák be a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályának tanácsait:

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartókonzolt sem) továbbá egyéb értékes mûszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármû okmányait az utastérben, de a „kesztyûtartóban” sem! Még üres táskát, ruhanemût se hagyjanak gépjármûben, hiszen az elkövetõkre jellemzõ, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat!
Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki! Kiszállás után ellenõrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
Használjon mechanikai védelmet /kormány-, pedál-, váltó- zár/ is a riasztóberendezés mellett!
Ha a gépkocsiba rádiót, cd-, mp3 lejátszót vásárol, olyan készüléket vegyen, amelynek levehetõ elõlapja van, vagy fiókszerûen kihúzható!
Ha módjában áll, vegye igénybe az õrzött parkolókat és az értékmegõrzõket!

Ahhoz, hogy az év végi ünnepeket ne árnyékolja be sérelmünkre elkövetett bûncselekmény az utakon, autópályák pihenõiben a fentieken túl az alábbiakra is felhívják a Bûnmegelõzési Osztály munkatársai a figyelmet:

Az utóbbi években gyakori bûnelkövetési módszer, hogy az elkövetõk ki – és beszálláskor megszólítják a kiszemelt áldozatot, majd különféle módon elterelik annak figyelmét, így a már nyitott utastérbõl észrevétlen ellophatják értékeit. A figyelemelterelõ módszerek tárháza óriási, azonban az esetek zömében valamilyen mûszaki hibára hívják fel a figyelmet, vagy elõfordul, hogy elõzõleg kiszúrják a gumiabroncsot és a kerékcsere alatt lopják meg az áldozatot.

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadják, úgy sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak gépjármûfeltörések, illetve úti trükkös lopások áldozataivá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!