2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: felgyorsult az építõipar növekedéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-21 18:06:57
Októberben az építõipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezõvel kiigazítva egyaránt 15,8 százalékkal nõtt az egy évvel korábbival szemben a szeptemberi 7,3 százalékos emelkedést követõen. Az épületek építése 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nõtt - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az infrastrukturális építkezések növekedési üteme megduplázódott az elõzõ havi 17,3 százalékról, míg az épületek építésének visszaesése is gyorsult a szeptemberi 3,7 százalékról. Az egyéb építmények építésének jelentõs növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az útépítési, vasút-felújítási munkáknak, valamint közmûfejlesztéseknek volt köszönhetõ - közölte a KSH. Az októberi termelés volumene 3,9 százalékkal meghaladta a szeptemberit szezonálisan és munkanappal kiigazítva. Az év elsõ tíz hónapjában az épületek építésének volumene 7,1, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal nõtt a múlt év azonos idõszakához hasonlítva, így az építõipar termelése 17,8 százalékkal nõtt.

Októberben az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 42,3, míg az építõipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazaté 7,3 százalékkal nõtt tavaly októberhez képest. A 2014 októberében kötött új szerzõdések volumene 26,7 százalékkal kisebb volt, mint tavaly. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 5,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdéseké 34,1 százalékkal csökkent.

Az új szerzõdések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építõipari vállalkozások október végi szerzõdésállományának volumene még mindig 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 10,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 16,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2013. október végén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!