2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Milliókat kérne érte; ha eladná…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-22 10:36:49
Valóságos árrobbanás ment végbe az utóbbi években megyénk termõföld-piacán.

„Az eladó kacérkodik, a vevõ próbálkozik, de megkötött üzletrõl nem igazán hallani. Kisebb parcellákat ugyan adnak-vesznek az emberek, de a nagyobb földdarabok tulajdonosai vagy el se akarják adni a területüket, vagy megszeppentek a bürokratikus ügyintézéstõl és inkább várnak” – összegezte a hajdúnánási földpiac jelenlegi helyzetét Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója.
Tavaly lassult

A statisztikai hivatal elemzése szerint lassult tavaly a termõföldárak emelkedése, ennek azonban Hajdú-Biharban (legalábbis a megye hajdúsági részén) nyoma sincs. A Hajdúságban 100 ezer forint alatti aranykorona-árról szinte már nem is hallani, ugyanakkor például Komádi környékén átlagosan fele ennyibe kerül egy aranykoronányi földterület. Ráadásul nem is nagyon van szántó eladó.
„Egyértelmûen keresleti piac alakult ki, az árak pedig az egekbe szöktek. Nem csoda, hiszen a termelõk leginkább úgy tudják a gazdálkodás biztonságát megteremteni, ha minél több saját földdel rendelkeznek. Persze, a haszonbérlet is jó, csak az a gond vele, hogy ha a föld ára nõ, az a bérleti díjakban is visszaköszön” – utalt a nyilvánvaló összefüggésre Riskó Mihály, a Kabai Burgonya Szövetkezet vezetõje.
Akár ötmillió

A szakember helyi viszonyok között 110-130 ezer forintos aranykorona-árat említett, ami egy 40 aranykoronás föld esetén hektáronként akár ötmillió forintos vételárat is jelenthet. – A legdrágább a jó minõségû, egybefüggõ nagyobb terület, ami jól megközelíthetõ és öntözhetõ, de az is felfelé hajtja az árat, ha egy kisebb földdarabot a közvetlen szomszéd akar megvenni. Ha valaki úgy dönt, hogy eladja a szántóját, az készüljön fel, hogy hat-hét hónap is eltelik a különféle hivatalok útvesztõiben, mire a pénzéhez juthat – mondta Riskó Mihály, hozzátéve, hogy aki áprilisban adta el a földjét, az még a mai napig sem tudja, hogy ki fogja megvenni és mikor láthatja viszont a pénzét. Ezt eredményezi az, ha nem teljesen szabad a termõföldpiac.
Spekulánsok ellen

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke is tisztában van vele, hogy egy-egy adásvétel kifutási ideje bizony fél év körül van, szerinte azonban ennek az az oka, hogy a spekulánsokat kiszûrhesék. – Valóban elszabadultak a földárak, talán túzott mértékben is. Ugyanakkor ez azt jelzi, hogy mind többen látnak fantáziát a gazdálkodásban, aminek a hasznát újabb földek megvásárlásába forgatják vissza, akik csak tehetik – fogalmazott. A Hajdúszoboszló környéki földárakról azt mondta, hogy amit néhány éve még másfél millió forintért lehetett megvenni, ahhoz ma három- vagy akár négymillió forintért lehet (ha lehet) hozzájutni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!