2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Biztonságos és robusztus erõmû lesz a paksiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-22 15:19:09
„Egy nagyon biztonságos, robusztus erõmû lesz a paksi telephelyen, amely minden releváns, ember által kiváltott és természeti hatást kibír majd” – fogalmazott a paksi atomerõmû bõvítéséért felelõs kormánybiztos vasárnap az M1 A Lényeg címû mûsorában. A blokkok engedélyeztethetõek lesznek az Európai Unióban is.

A gázhoz viszonyítva mindenféle atomenergiai megoldás növeli az ellátásbiztonságot, ugyanis a gáz vezetéken érkezik, és bár Magyarország rendelkezik tárolókapacitással, ám probléma esetén 2-3 hónapra elegendõnél többet nem tud tárolni. Ehhez képest az atomerõmû-üzemanyag nagyon jól készletezhetõ, a paksi erõmû jelenleg két évre elegendõvel rendelkezik. A törvény szerint az új blokkokra is minimum 2 évre való lesz elõírva – magyarázta Aszódi Attila.

Kérdésre reagálva egyértelmûvé tette, hogy a friss üzemanyag nagyon enyhén sugároz, az atomerõmûbe pedig néhány köbméter (40-50 tonna) való, amely elfér egy kisebb szobában is, így semmiféle problémát nem okoz a készletezhetõsége. Az üzemanyag költsége körülbelül 1,5-2 forint kilowattóránként (kWh). A mûködési költségekkel együtt a jelenlegi paksi blokkok körülbelül 10 forint/kWh-ért állítják elõ a villamos energiát. Mivel több mint 30 évesek, gazdasági értelemben leíródtak, hisz visszafizették már a tõkeköltségüket – mutatott rá Aszódi Attila.

Az új blokkok esetében a villamos energia egységköltsége 15-17 forint kilowattóránként – folytatta, de hogy mennyiért kerül a lakossághoz, az attól függ majd, milyen gazdasági környezetben értékesítik az áramot és „hogy pontosan hány kézen-közön jut el” az emberekhez. A termelésen túl ugyanis a szállításnak és a rendszerfenntartásnak is költségei vannak – tette világossá a kormánybiztos. Jelenleg nagyjából 40 forint/kWh a lakossági áramár. Az atomerõmû ugyanakkor önmagában nem tudja ellátni a lakosságot és az ipart villamos energiával, ezért több erõmûre van szükség ahhoz, hogy a rendszer mûködni tudjon – tette egyértelmûvé.

Aszódi Attila szerint az új atomerõmûblokkok növelik az ellátásbiztonságot. Az elsõ 20 évben orosz üzemanyaggal mûködnek majd, ám azt követõen lehetõség lesz más forrásokból történõ beszerzésre is – tette hozzá. Az eddigi reaktorok üzemeltetési tapasztalata azonban azt mutatja, hogy Oroszország akkor is stabilan, megbízhatóan szállított jó minõségû, alacsony árú nukleáris üzemanyagot, amikor a Szovjetunió összeomlott vagy Moszkva gazdasági válságban volt – hívta fel a figyelmet.

A kormánybiztos megnyugtatott mindenkit, hogy az atomerõmûveket mindenhol, így nálunk is, rengeteg különbözõ veszélyforrásra méretezik, hogy a veszélyforrásokat kezelni tudják. „Egy nagyon biztonságos, robusztus erõmû lesz a paksi telephelyen, amely minden releváns, ember által kiváltott és természeti hatást kibír majd” – fogalmazott. A paksi 5-ös és 6-ös reaktor harmadikgenerációs lesz, duplafalú hermetikus fallal, olyan földrengés-biztonsági és egyéb megerõsítésekkel, amely a telephellyel teljes egészében kompatibilis. A blokkok pedig engedélyeztethetõek lesznek az Európai Unióban is – húzta alá Aszódi Attila.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!