2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem évülnek el a fiatalkorúak sérelmére elkövetett súlyosabb szexuális bûncselekményekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-22 15:27:36
Vasárnap lép életbe az a Btk.-módosítás, amely szerint a 18. életévüket be nem töltöttek sérelmére elkövetett szexuális bûncselekmények közül az öt évnél súlyosabban büntetendõek soha nem évülnek el, a kisebb súlyúaknál pedig az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam, amíg a tizennyolcadik életévét be nem tölti vagy be nem töltötte volna a sértett.

A törvényjavaslat egyik benyújtója, Selmeczi Gabriella fideszes képviselõ a nyáron nyilvánosságra került Sipos-ügyre hivatkozott, egy volt középiskolai magyartanár esetére, aki sajtóhírek szerint évtizedekkel ezelõtt diákjait szexuálisan zaklatta, késõbb pedig ifjúsági mûsorokat készíthetett a közmédiában.

A kormánypárti képviselõ szerint az ügy ráirányította a figyelmet arra a problémára, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bûncselekmények, amelyek elkövetõje az idõ múlásával elévülés miatt nem büntethetõ, holott még az elkövetés után több évtizeddel is felszínre kerülhetnek olyan információk, amelyek a tettesek felelõsségre vonását egyébként lehetõvé tennék.

A törvényjavaslat kezdeményezõinek célja, hogy az elévülés ne akadályozza az ilyen bûncselekmények elkövetõinek felelõsségre vonását, mindazoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bûncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen a törvény szigorával, szankcióival.

A kormánypárti képviselõk által kezdeményezett Btk.-módosítást a parlament jelenlévõ képviselõi egyhangúlag, 164 igen szavazattal hagyták jóvá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!