2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Orvostörténelmi pillanat MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-22 15:43:59
Jövõ tavasszal megkezdõdhetnek a tüdõtranszplantációk Magyarországon, a környezõ országokat tekintve Ausztrián kívül egyedül nálunk lesz lehetõség ilyen mûtétre.

Ezt hangsúlyozta az M1 hétfõ reggeli mûsorában Kurucz Éva kormányszóvivõ. Szót ejtett arról is, hogy egyre többen élnek az állam biztosította életkezdési támogatással.

A kormány elkötelezett a társadalom egészségügyi helyzetének javítása mellett, ma is országszerte mintegy 400 milliárd forint értékben folyik infrastrukturális fejlesztés ezen a területen, és ennek az útnak az egyik nagyon fontos állomása, hogy az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán a jövõ tavasszal, a jövõ nyáron megkezdõdhetnek a tüdõtranszplantációk Magyarországon – hangsúlyozta az M1 hétfõ reggeli mûsorában a kormányszóvivõ. A környezõ országokban Ausztrián kívül egyedül nálunk lesz lehetõség ilyen mûtétre – hívta fel a figyelmet Kurucz Éva, aki emlékeztetett arra is, hogy Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet fõigazgatója pénteken orvostörténelmi pillanatnak nevezte a tüdõátültetés lehetõségének megteremtését.

Egy többlépcsõs folyamatról van szó, hiszen Magyarország 2013 májusában csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplant intézményrendszeréhez, amelynek nyomán nagyobb eséllyel juthatnak a magyar betegek egészséges szervekhez, mostanra pedig az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elkészült a sebészeti tömb, ahol a mûtétek is elvégezhetõk - emlékeztetett Kurucz Éva. A tüdõátültetések személyi feltétele korábban is megvolt, hiszen a magyar orvosok a világ élvonalába tartoznak, de eddig csak külföldön volt lehetõségük a mûtétek elvégzésére - tette hozzá. A magyar orvosok felkészültségét jelzi egyébként, hogy hazánk volt az egyetlen olyan ország, ahonnan nem rendeltek be sem elõkészítésre, sem utógondozásra vissza betegeket Ausztriába - hangsúlyozta a kormányszóvivõ.

Bécsben is zömében magyar orvosok végezték a tüdõtranszplantációkat, teljes egészében az OEP finanszírozásában, most pedig már itthon is lehetõségük nyílik ilyen életmentõ mûtétek végrehajtására, ugyanolyan feltételek mellett, mint ott - emelte ki Kurucz Éva, aki kifejtette, a tüdõátültetés lehetõségének megteremtése a teljes magyar egészségügy presztízsét is növeli, így ugyanis már a transzplantációs program minden eleme rendelkezésre áll Magyarországon. Idén egyébként húsz magyar ember kapott új tüdõt, és az egészségügyi kormányzat reményei szerint - természetesen a donorok számától függõen - jövõre akár már legalább negyven hazai beteg életét tudják megmenteni tüdõátültetéssel.

A kormányszóvivõ a Ma reggelben hangsúlyozta azt is, egyre többen élnek az állam biztosította életkezdési támogatással. Kurucz Éva emlékeztetett rá: az állam minden 2006. január 1-je után született gyermek után 42 ezer 500 forintot utal át egy Start-számlára, amely, ha a szülõ aktiválja, Babakötvény formájában kamatozhat tovább a gyerek 18 éves koráig. A megtakarítás teljesen adómentes, sõt, extra kamatot is kap (az elõzõ évi infláció + három százalék), és az állam is megtámogatja a szülõk befizette összeg 10 százalékával, de maximum évi 6 ezer forinttal. A számokon túl mindennek természetesen erkölcsi üzenete is van: a kormány nagyon fontosnak tartja az öngondoskodást, ezen belül is a gyermekek, fiatalok jövõjérõl való gondoskodást - hangoztatta a kormányszóvivõ a hétfõi Ma reggelben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!