2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elindult a Kamrapolc-programForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-23 15:14:58
A magyar élelmiszereket népszerûsíti itthon és külföldön, kistermelõk, õstermelõk, kisvállalkozások jelentkezését várják.

A cél, hogy a jó minõségû magyar kézmûves- és élelmiszer-ipari termékek, hungarikumok elérhetõvé váljanak a külföldi és belföldi turisták számára, felkerüljenek a turisztikai szolgáltatók polcaira.

Magyar élelmiszereket népszerûsít belföldön és külföldön a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új programja, a Kamrapolc-program - jelentették be a program elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hétfõn Budapesten. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projekt célja, hogy a jó minõségû magyar kézmûves- és élelmiszeripari termékek, hungarikumok elérhetõvé váljanak a külföldi és belföldi turisták számára, felkerüljenek a turisztikai szolgáltatók polcaira. A programhoz kistermelõk, õstermelõk, kisvállalkozások jelentkezését várják, a Kamrapolc-program számukra új piaci lehetõségeket nyithat. A jövõ turisztikai promóciójában a gasztronómiának, a vendéglátásnak, a turisztikai attrakcióknak, az élelmiszeripari termékeknek egymást kiegészítve kell megjelenniük, ez szerepel az MT Zrt. jövõ évi terveiben is - mutatott rá.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára ismertette: a helyi termékek elõállítását, reklámozását segítõ programmal arra szeretnék ösztönözni a vendéglátásban dolgozókat, hogy a helyi termékekkel, specialitásokkal szolgálják ki az adott településre érkezõ vendégeket. Szavai szerint a Kamrapolc-program a helyi értékek összegyûjtését, leltározását, megmentését szolgálja a hungarikum-programhoz hasonlóan. A program az Erzsébet-téren lévõ Magyar Ízek Vásárán jelenik meg elõször. Ismertetése szerint 2010-hez képest Budapesten 35 százalékkal több turista fordult meg tavaly, a növekmény az idén az 50 százalékot is elérheti. Szavai szerint ehhez hozzájárul az is, hogy a budapesti téli vásár számos rangos elismerést kapott, közöttük a Travel and Leisure beválasztotta a 10 legjobb téli vásár közé.

Lipcsey György Imre, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az értékesítési rendszer koordinálását az MT Zrt. végzi majd, az egyeztetéseket követõen 2015 második felében 12 kamrapolc-pont kezdheti meg mûködését országszerte. Jelenleg csak elvétve lehet olyan árusító helyekkel találkozni Magyarországon, ahol együtt jelennek meg a minõségi termékek, ezen változtat a program. A tervek szerint már meglévõ turisztikai szolgáltató helyeken - szállodákban, tourinform irodákban, éttermekben, ajándékboltokban - támogatják a kamrapolcok létrehozását, a rendszerbe termelõk is bekerülhetnek, a szolgáltatókat pedig a közös promócióval segítik. A kamrapolcok kétféle kínálattal jelennek majd meg: a vidékieken a tájegységre jellemzõ helyben termelt árukkal, míg a forgalmasabb turisztikai célpontokon a külföldön is ismert hungarikumokkal töltik meg azokat - mondta. Az új programról az Erzsébet téri vásár mellett az interneten január ötig gyûjtik az észrevételeket, így ezeket is be tudják majd építeni az indulásig.

Szakáli István Loránd, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkára közölte: az agrárgazdaság, az élelmiszeripar, a gasztronómia és a turizmus szorosan együttmûködik a Kamrapolc-programban. A turizmus akkor lehet eredményes, ha a vendégek asztalára kiváló minõségû magyar termékek kerülhetnek. A hungarikum-program sikeres, több mint 368 településen jött létre helyi értéktár, és mind a 19 megyében mûködik megyei értéktár - értékelte. Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a legújabb iparági kutatások szerint a következõ öt évben a turisták a helyi receptet, helyi értéket keresik majd leginkább az utazásuk során, ezért született meg ez a program. A program részletes tájékoztatója az MT Zrt. szakmai oldalán található.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!