2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték a béreket a MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-23 15:49:33
A Magyarországon mûködõ nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték alkalmazottaik alapbérét az idén a szeptemberi állapot szerint - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési felmérésébõl, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A közlemény szerint jövõre átlagosan 5,3 százalékos alapbér-emelést terveznek a külföldi vállalatok Magyarországon.

A felmérésbõl kiderül: a bérezési szintet leginkább a beosztás és a képzettség, valamint a vállalat mérete és földrajzi elhelyezkedése befolyásolja.

A vezérigazgatók és ügyvezetõk éves jövedelme az idén átlagosan 23 millió forint volt, míg a szak- és betanított munkások 2,3 millió forintot kerestek. Budapesten a bérek 26 százalékkal magasabbak, míg az Észak-Alföldön 18 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál.

A tanulmány szerint a cég ágazati hovatartozásának nincs kiemelkedõen nagy befolyása a bérek alakulására: eltekintve a klasszikusan "jól fizetõ" ágazatoktól, mint a pénzügyi szektor, a vállalati tanácsadás, az energiaszektor vagy a gyógyszeripar, a bérek színvonala inkább a vállalat méretétõl vagy tulajdonosi-szervezeti struktúrájától függ.

A bérek összetételét vizsgálva a tanulmány szerzõi megállapították: a teljesítményfüggõ, változó javadalmazási elemek elsõsorban a vezetõk esetében jelentõsek. Míg az ügyvezetõknél a jövedelem mintegy 24 százaléka származik változó bérezési elemekbõl, addig ez az arány a nem vezetõ beosztású munkavállalók esetén csak 8-10 százalék.

A DUHIK és a Kienbaum Management Consultants GmbH közös tanulmányának elkészítése során 56 vállalat mintegy 12 300 munkavállalójának bérezési adatait értékelték.

Az 1993-ban alapított DUIHK mintegy 900 tagvállalatával Magyarország legnagyobb bilaterális vállalati szövetsége, legfontosabb feladata a magyar-német gazdasági kapcsolatok támogatása - írja a kamara a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!