2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egyen sok almát! Gera és ezer diák nem tévedhetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-25 11:49:38
Almafogyasztási reklámkampány indul itthon, sõt az almaevés Guinness-rekordját is megpróbáljuk megdönteni a héten. A zsíros, nehéz ételekkel járó ünnepek idején különösen érdemes több almát enni.

Híres focisták népszerûsítik az almafogyasztást az Országos Egészségfejlesztési Intézet legújabb kampányában. Sõt, az intézet nemcsak reklámokkal buzdít almafogyasztásra, a héten egy almaevési Guiness-rekordkísérletre is sor kerül. A rekordkísérletben – melyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervez – a Semmelweis, valamint a Közszolgálati Egyetem hallgatói és munkatársai vesznek részt, de bárki csatlakozhat hozzá. A cél az, hogy a Semmelweis épülete elõtti téren december 5-én 13 órakor egyszerre, egyidõben legalább ezren egyenek almát. Az esemény nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, saját almát nem kell hozni, lesz a helyszínen bõven.
Kevés zöldséget-gyümölcsöt eszik a magyar

A szakmai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani, de számos újabb kutatás szerint jobb, ha a napi fogyasztás eléri az 500 grammot. (Ebbe a krumpli nem számít bele!)

A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet, segít megelõzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint gátolja a kettes típusú cukorbetegség és a daganatos betegségek kialakulását is. Az, hogy hazánkban ezek a betegségek népbetegségek, részben azzal is magyarázható, hogy kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk: a felmérések szerint a magyarok átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztása csupán 216 gramm egy nap, vagyis még az ajánlott 500 gramm felét sem éri el.


További videók az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapján tekinthetõk meg.
Kezdje almával!

A fél kiló gyümölcs- és zöldségmennyiségbe remekül beilleszthetõ napi egy alma, hiszen az alma egész évben kapható, ráadásul olcsó, hazai gyümölcs. Kutatások ezrei igazolják szerteágazó elõnyös hatását. Többek között ismert, hogy napi egy alma védelmet nyújt a stroke ellen.

Ha gyors energiapótlásra szorulunk, akkor is remek választás, mert a benne lévõ gyümölcscukor hamar felszívódik. Ugyanakkor cukorbetegek is fogyaszthatják, mert magas rosttartalma miatt nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Ugyancsak a rostoknak köszönhetõ, hogy rendben tartja az emésztõrendszert is. Emellett az alma tele van fontos ásványi anyagokkal is, mint például káliummal, magnéziummal, szelénnel, vagy kalciummal.
Ünnepek idején pláne érdemes fogyasztani

Különösen érdemes almát fogyasztani olyan idõszakban, amikor sok nehéz, zsíros ételt eszünk. Egyrészt segít a túlevés ellen, ha az étkezés elõtt fél órával elrágcsálunk egy almát. De a fõétel után is jó választás, hiszen növeli a teltségérzetet, így kevésbé fogunk desszertek után vágyakozni.

A zsíros húsok szezonjában azért is elõnyös az alma, mert azáltal, hogy a benne lévõ pektin gátolja a koleszterin felszívódását, mérsékli a koleszterinszintet. A koleszterinszint csökkentése pedig mérsékli a stroke, az infarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az alma tényleg egy csoda

A pektin mellett az alma különlegességét a magas antioxidáns-tartalma adja. Az antioxidánsok lassítják az öregedést, gátolják a daganatos betegségek kialakulását. De az antioxidánsok támogatják az idegrendszert is, és védelmet nyújtanak az idõskori neurodegeneratív betegségekkel (például az Alzheimer-kórral) szemben is.

A kutatások szerint antioxidánsokból az alma héja nagyságrendekkel többet tartalmaz, mint a húsa. Ennek ellenére kisgyereknek csak vegyszermentes almát adjunk héjastul, két év alatti gyereknek pedig még bioalmát is csak meghámozva adjunk.


Miért pont alma?

1. Legyen piros, sárga vagy zöld, de a roppanás, a harapás, és ahogy az ismert íz szétáramlik a szájban, minden esetben egyedi élményt jelent.

2. Az alma gazadag B1-vitaminforrás, ami az idegsejtek és az izmok számára engedhetetlen, így minden harapással teszünk értük.

3. Az alma fiatalon tart. Nem véletlenül mondogatják az édesanyák gyermekeknek, hogy „a héjában van a vitamin”. Az alma héja valóban rendkívül egészséges, hiszen antioxidánsokban gazdag, amelyek védik a bõrt az öregedés ellen és segítenek a daganatok megelõzésében is.

4. Az alma ropogós húsa és illatos héja amellett, hogy nagyon ízletes, a nagy rosttartalma révén rendben tartja az emésztést és segít megelõzni a vastagbéldaganat kialakulását.

5. Azzal, hogy beleharapunk az almába a szív- és érrendszeri betegségek megelõzése ellen is teszünk: az alma káliumtartalma véd a szívinfarktustól és a magas vérnyomástól.

6. Az alma pektintartalma szintén a szívünket tartja karban, csökkenti ugyanis a koleszterinszintet.

7. Az almában lévõ folyadék is fontos szerepet játszik a szervezetünk mûködésében, mivel segít egyensúlyban tartanai a folyadékháztartásunkat.

8. A friss, ropogós alma rágcsálása hozzájárul a fogak egészségéhez.

9. Az alma a legjobb nassolnivaló, mivel jóval kevesebb kalóriát tartalmaz az édességeknél, ropogtatni valóknál.

+1. Az alma a legkönnyebben beszerezhetõ gyümölcs. Itt terem nálunk, nem kell távoli országok távoli gazdaságaiba utazni érte, ami természetesen az árát is elérhetõvé teszi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!