2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Jó helyen a cipõsdobozokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-27 18:43:34
A gyermekvédelmi törvény a családban való nevelést preferálja, de ha ez nem megy...

Kíváncsiak voltunk, hová kerül az általunk megtöltött cipõsdoboz, bevalljuk, szerettünk volna töltekezni a boldog gyermeki arc látványával, ezért az egyik csomagot elkísértük végsõ állomására.

Nos, a hajdúböszörményi Katica Családok Átmeneti Otthona, a Baptista Szeretetszolgálat egyik intézménye csupán a csomagnak volt végsõ állomás. A 40 férõhelyes országos hatáskörû intézményben 12 család 1-6 fõs szobákban él, általában egy évig, amíg átmeneti lakhatási gondjaik, más problémáik megoldódnak. Gondozást, ellátást kapnak, a családot egyben próbálják tartani, de csak olyan mértékben avatkoznak be az életükbe, a család autonómiájába, amennyire szükséges, s a legrövidebb ideig. Mint azt Szabóné Czellár Anita intézményvezetõ kiemelte, az otthon a szociális ellátórendszerrel együttmûködve hatékony eszköze annak, hogy a gyerekek ne kerüljenek a szakellátásba, illetve, hogy a szakellátásból a szülõknek legyen esélyük az alapellátásba visszakapni a gyerekeiket.
Segítség szükséges

- Leginkább a 20-45 év közötti szülõk veszik igénybe gyerekeikkel a szolgáltatást, a gyermekek többsége 14 év alatti. Fõleg egyszülõsek a családok, egyre több a válsághelyzetben lévõ várandós, bántalmazott anya. A szülõk iskolai végzettségét tekintve többségük 8 általánossal rendelkezik, kevés, akinek szakmája, szakképesítése van. Általában szociális és a gyermekek utáni juttatásokkal rendelkeznek, kevés az a szülõ, amely dolgozik és munkabérbõl látja el családját. Kis százalékban rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal, vagy már kilakoltatták õket; fõleg rokonoktól, albérletbõl, vagy másik átmeneti otthonból érkeznek - sorolja az intézményvezetõ. A pénzbeosztásban, a gyerekek mindennapi nevelésében, fõzésben, fürdetésben; ügyek intézésében, pszichológiai és jogi nehézségek esetén is segítségre szorulnak - teszi hozzá.

A 14 éves István nagyon félénk, visszahúzódó fiú. Öccse, Attila 7 éves súlyos fokú autista fiúcska. Õk anyával jöttek el otthonról, mert apa nem úgy viselkedett, ahogyan egy felelõs felnõtt. Böszörményben érte õket a karácsony, védett, kedves, biztonságos helyen, ahol szükség szerinti ellátást kapnak (havi hatezer forint a bennmaradás fejenként, de akinek nincs jövedelme, azt sem küldik el). Belepillanthattunk a karácsonyi ünnepségükbe, s láthattuk, milyen jó helyre kerül az önzetlen emberek baptisták által összegyûjtött adománya.Sokan várják
2014.05.31-ig várólistára került családok száma: 320 család
Ellátásba került: 61 család - 210 fõ, ebbõl
86 szülõ és 124 gyermek

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!