2019. szeptember 16. Hétfő, Edit.
 
Növekvõben a használt lakások piacaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-28 19:03:34
Az új lakások építése ugyan még mindig a negatív csúcs közelében van, de a használtlakás-piac már emelkedõ pályára állt, ami az új lakások iránti kereslet élénkülését vetíti elõre ingatlanpiaci szakértõk szerint.

Az idén 105 ezer lakás cserélt gazdát, 2,3 százalékkal, több mint tavaly az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat becslése szerint. A forgalom 2003-ban 270 ezer adásvétellel tetõzött, az idén legfeljebb 9 ezer új lakás épül, szemben a tavalyi 7293 lakással, ami negatív rekord volt.

A kormány célja, hogy újra évi 40 ezer lakás épüljön - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) decemberi közgyûlésén. Ehhez támogatást is nyújtanak, jövõre már egy gyermek után is jár 500 ezer forint szocpol támogatás, ami használt lakás vásárlására is igénybe vehetõ. A használt lakások forgalmának növelésével ugyanis élénkíthetõ a lakáspiac, ami majd kihat az új lakások építésére is - tette hozzá a miniszter.

Az új lakások vásárlásához, építéséhez stabil jövedelem és megfizethetõ hitel szükséges - állítják a szakértõk, akik azt javasolják: a hitel kamata ne legyen magasabb 2-3 százaléknál, a felvevõje pedig legyen biztos abban, hogy lesz munkahelye - és elegendõ jövedelme - a futamidõ alatt. A szakértõk továbbá vagy a lakásépítés áfájának drasztikus lecsökkentését, vagy a magas áfa állami ellensúlyozását javasolják. Ilyen javaslatot fogalmazott meg a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) és a Magyar Építõanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) is.

A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek (fejlesztõk, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetõk), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az indexek viszonyítási alapja a 2006-2010 között regisztrált átlagos állapot, ehhez képest a lakáspiaci index idén õsszel 115 ponton állt Budapesten és 109 pontot országosan. A tavaszi felméréshez képest az elõbbi 4, míg az utóbbi 3 ponttal magasabb.

Az index értéke megközelíti a válság elõtti csúcspontot, de ez nem arra utal, hogy a piaci szereplõk egy újabb aranykor bekövetkezését várják, csak a jelenlegi szinthez viszonyított élénkülést jelez.

Az ingatlanos cégek fellendülést várnak a fõvárosi panellakásoknál, és stagnálást a családi házak iránti keresletnél a következõ 12 hónapban. A GKI tavaszi felmérésben ezer háztartásból 9 válaszolta azt, hogy biztosan épít vagy vásárol lakást egy éven belül. Októberben ez a szám 6-ra csökkent. A felújításnál-bõvítésnél viszont 22-rõl 23 százalékra emelkedett az ezt biztosan tervezõk aránya.

A várakozások szerint a használt lakások ára várhatóan 0,7 míg az újaké 1 százalékkal emelkedik a következõ 12 hónapban Budapesten. Az országos átlag 1,1 százalék a használt, és 1 százalék az új lakásoknál. A használt lakások árait a 2,2 százalékos Nyugat-magyarországi áremelkedés húzza fel.

Budapesten a használt téglalakások átlagos ára jelenleg 289 ezer forint négyzetméterenként, a használt paneleseké 180 ezer, míg a családi házaké 218 ezer forint, fajlagosan. Kelet-Magyarországon a fajlagos ár - az elõbbi sorrendben - 174 ezer, 128 ezer, illetve 141 ezer forint. Ugyanez Nyugat-Magyarországon: 175 ezer, 142 ezer illetve 129 ezer forint négyzetméterenként. Az idei áremelkedés 2,5 százalékos volt - az OC adatai szerint.

Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, a négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért 1186 eurót kell fizetni, a Deloitte Zrt. elemzése alapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!