2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Vasárnapi zárva tartás: ára leszForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-28 19:21:34
Vezetõ közgazdászok szerint a gazdaságunk önerõbõl évi két százalékkal képes növekedni.

„A boltok vasárnapi zárva tartása sokkal nagyobb károkat okozhat a költségvetésnek, mint amit az ötlet gazdái egyáltalán el tudnak képzelni. Semmi túlzás nincs abban, hogy akár tízezrek kerülhetnek utcára, miközben a büdzsén akár százmilliárdos lyukat üthet jövõre a multi kereskedelmi láncok bilincsbe verése” – mondta el a Napló érdeklõdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.
Kiigazítások jöhetnek

Az ismert közgazdász szerint a vasárnapi zárva tartás révén akár több százalékponttal csökkenhet jövõre a bruttó nemzeti termék (GDP), ezért könnyen elõfordulhat, hogy a 2015-ös büdzsé sarokszámait korrigálni kell. – Ez adott esetben úgynevezett kiigazító intézkedéseket jelenthet, amelyekben ugye a kormánynak már meglehetõs rutinja van – tette hozzá.

Palózc Éva úgy véli, hogy a gazdaság idei teljesítménye középtávon (3-5 év) megalapozhat egy 2 százalék körüli éves növekedést. "Az idei 3,3 százalékos növekedésben oroszlánrész jutott a ciklus végén rövid idõ alatt lehívott jelentõs uniós forrásoknak, de nem csak ezeknek. Örvendetes módon elkezdett nõni a magánfogyasztás (igaz, nem olyan mértékben, amit a jövedelmek növekedése lehetõvé tett volna), a lakosság tehát továbbra is meglehetõsen óvatos. Közben a beruházások terén is élénkülés mutatkozik, ami duplán örvendetes; egyrészt azért, mert immár nemcsak az állami-, hanem a magánszféra is beruház, másrészt olyan ágazatokban is fejlesztenek, ahol egyébként uniós forrás nem áll rendelkezésükre" – osztotta meg velünk friss tapasztalatait a vezérigazgató, aki jövõre is szigorú fiskális politikára számít, hiszen továbbra is 3 százalék alatt kell tartani az államháztartási hiányt.

Palócz Éva a zuhanó olajárak kapcsán kettõs hatásról beszélt; az olcsó üzemanyag egyfelõl segít alacsonyan tartani az inflációt, ugyanakkor deflációs hatása is van, hiszen az áfakiesés miatt a büdzsé bevételei jelentõsen elmaradnak a tervezettõl. – Jövõre 1 százalék körüli inflációt várunk, ami egy kicsit még mindig alacsonyabb annál, ami egy ilyen felzárkózó gazdaság esetén optimálisnak tekinthetõ – zárta gondolatait a Kopint-Tárki Zrt. vezetõje.
Csak visszafogottan!

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azzal kezdte értékelését, hgy az idei év a magyar gazdaságban minden várakozást felülmúlóan jól sikerült. Mint fogalmazott: a fanyalgók szerint túl jól is. – A belföldi növekedési feltételek a jövõ évre tervezett 2-2,4 százalékos növekedést képesek hozni, más kérdés, hogy a külsõ környezet milyen lesz. Az európai gazdaság növekedése, a deflációs tulajdonságok, az orosz válság és az olajárak mélyrepülése nem feltétlenül tesznek jót a magyar költségvetésnek; a kormány ezért is számol az ideinél szerényebb növekedési ütemmel. Hiszen világos, hogy az európai uniós források lehívásának egyszeri hatása jövõre nem ismétlõdik meg, bár uniós pénzek továbbra is jönnek – véli a szakember. Kovács Árpád szerint a jövõ évi büdzsé tervezésekor nem lehetett azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az autóipar idei remek teljesítménye beépül a jövõ évi bázisba, valamint, hogy a mezõgazdasági exportunkra károsan hat az Oroszország elleni nemzetközi embargó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!