2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csökkennek jövõre a vendéglátók által fizetett zenei jogdíjakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-29 18:27:49
Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétõl. Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzõi jogdíjtervezetét - közölte az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület az MTI-vel hétfõn.

A tájékoztatás szerint a szerzõk, elõadók és kiadók jövõre átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerûsítik a vendéglátóiparra vonatkozó tarifarendszerüket. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszûnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idõ súlya is csökken.

Azok a vendéglátó vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következõ évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépõkre vonatkozik, akiknél korábban legalább 12 hónapon át nem szólt zene. Az Artisjus ezzel a kedvezménnyel könnyíteni kívánja az elsõ beruházás - például hangfalak, erõsítõ beszerzésének - terheit.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények eredményeképpen több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett. Ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!