2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Sülve-fõve túrja a szerencsétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-29 18:41:40
Nincs még egy olyan ellentmondásos étel, mint a sertéshús. Nálunk szerencsére nem tiltott, sõt!

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentõségük van, befolyásolják a következõ évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövõt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, õzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az õz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendõ minden bajával együtt.

Újév napján viszont fõ étel a malac, mivel orrával elõre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bõségesen fogyasztja.
Tapasztalat alapján

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensõséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

– A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket érdemes készítenünk, melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfõbb vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak. Talán még akad a karácsonyra készített pulykából, amikor elkezdünk gondolkodni azon, mi legyen a szilveszteri menü. Tájegységünk jó szokása szerint ebben a hónapban sok háznál levágják a disznót, így a sertéshús mint fõétel kap szerepet az asztalon – beszélgettünk Kiss Ferenccel, a debreceni Csokonai Étterem séfjével.

Nincs még egy olyan ellentmondásos állat, mint a sertés, amelyet sok kultúrában tisztátalannak tartanak, mifelénk viszont a mesterien elkészített toros ételek fogyasztása maga az ünnep.

Az, hogy milyen formában tesszük az asztalra ezt az ételt; csakúgy, mint karácsonykor, az év elsõ napjaiban is a családi tradícióink függvénye. A bõrös sült malackaraj, az egészben sült malac, a hurka, kolbász, toroskáposzta, töltött káposzta mind hozzájárul ahhoz, hogy tele gyomorral, elégedetten kezdjük a 2015-ös évet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!