2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hogy vigyázzunk egészségünkre nagy hidegben?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-31 09:52:12
Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei!

A hõmérséklet változása, az érkezõ hidegfront, illetve a tartós hideg jelentõsen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelõzhetjük megfelelõ öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával – tanácsolta az ÁNTSZ hétfõi közleménye, amiben konkrét javaslatokkal is éltek.


Öltözzön megfelelõen!

Védje magát a széltõl és az átnedvesedéstõl. A nedves ruhákat minél elõbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelõ cipõt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehûl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyût.


Maradjanak bent!

A nagy hidegben az idõsek lehetõleg ne menjenek a szabadba. Fontos, hogy a megfelelõ hõmérsékletet a belsõ térben, a lakásban is biztosítani kell. A kihûlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15 Celsius fok alatti a hõmérséklet – ez fõleg az idõsek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot.

A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival. Tegyen szõnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé/közé helyezzen párnát, szõnyeget.


Zsíros krémmel

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (pl. ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetõleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb idõt kint tölteni vele. Erõs szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.


Vérnyomásra figyelni!

Krónikus betegségben szenvedõk lehetõleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg idõben. A hidegfront érkezésekor a magasvérnyomás-betegségben szenvedõk figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát, ha szükséges, konzultáljanak a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve elõfordulhat ún. vesekõ kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerûen elõtörõ heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora szívverés kíséri. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, feltétlenül orvoshoz kell fordulni jelentkezésükkor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!