2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A részmunkaidõs munka elõnyeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-01 11:35:58
Sok frissen végzett hallgató számára az élet nem teljesen úgy alakul, ahogyan azt elõre eltervezték.

Az álláspiacról teljesen más képet festenek (hamar találnak teljes állású munkakört olyan pozícióban, amelyet tanultak) amíg tanulnak, mint amikor kikerülnek az iskolapadból. Azonban ahelyett, hogy munkanélküliként várják, míg adódik egy jó lehetõség, részmunkaidõs állásokban kellene gondolkozniuk!

Számos elõny szól a részmunkaidõs állások mellett. Az elsõ és egyben legnagyobb érv maga a pénzkereseti lehetõség, mely segíti a szülõktõl való leválást. Ráadásul sokan vesznek fel hitelt az iskolai évek alatt, melyet jobb minél elõbb elkezdeni visszafizetni.
Önéletrajzi lyukak kitöltése

Sokan panaszkodnak arról, hogy az iskolai végzettségen kívül nem tudnak mit beleírni az önéletrajzukba, vagy sokszor fordul elõ már szakemberként is, hogy az idõ folyamán úgynevezett lyukak (egy elhúzódó munkanélküliség miatt több hónapos kiesés, amikor arra az idõszakra vonatkozóan nem tudunk semmit beleírni az önéletrajzunkba) halmozódnak fel a CV-ben.

Ebben is tud segíteni egy részmunkaidõs állás, ráadásul azt sugallja a munkaadók felé, hogy célratörõk és proaktívak vagyunk.
Szakmai tapasztalat bõvítése

Amikor részmunkaidõs állást keresünk akkor elsõ körben célszerû olyanokat nézni, amelyek az érdeklõdési körünknek megfelelnek, és ahol találkozhatunk olyan szakemberekkel, akik talán a késõbbiekben még segítségünkre lehetnek.

A legtöbb munkáltató számára ugyanis fontos a jelentkezõ korábbi tapasztalata, és a toborzással foglalkozó kollégák is leginkább a korábban megszerzett munkatapasztalatokra figyelnek. Egy szakmailag megfelelõ részmunkaidõs állást elõrébb részesítenek, mint egy nem szakmába illõ, de ugyanakkor teljes munkaidõs pozíciót.

Azonban még ha nem is sikerül szakmában elhelyezkednünk, akkor is érdemes részmunkaidõs munkát elvállalni kezdetnek. Ha másért nem, lehet, hogy a végén egy jó ajánlást kapunk korábbi munkáltatónktól, ami egy jó álláshoz fog vezetni bennünket.
Idõbeosztás és szervezési készségek fejlesztése

A fentiek mellett továbbá nem csak tapasztalathoz segít hozzá a részmunkaidõs munka, hanem különbözõ készségek fejlesztésében is, mint amilyen például, hogy megtanuljuk beosztani a saját idõnket. Emellett segít egy struktúra kialakításában, ami a késõbbi életünket és a késõbbi teljes munkaidõs állásunkban való helytállásunkat könnyíti majd meg.

Egy részmunkaidõs állás segít belerázódni a munkával való nyüzsgésbe. Ezért még akkor is, ha nem pont arra a munkakörre vágyunk, adjunk esélyt magunknak, hogy dolgozhassunk és kitöltsük az önéletrajzunkban lévõ üres helyeket, tapasztalatot szerezhessünk és építsük a karrierünket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!