2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
BM: mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban november végéigForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-02 10:22:27
Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatási programban november végéig - közölte az MTI érdeklõdésére a Belügyminisztérium (BM) írásban.

Január-novemberben a közfoglalkoztatásban töltött átlagos idõtartam 4,2 hónap volt. A 2014. évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes elõirányzat 231,1 milliárd forint volt. A jövõ évi közfoglalkoztatási célok megvalósítására 270 milliárd forintot irányzott elõ a költségvetés.

E forrás biztosítása esetén jövõre havonta átlagosan mintegy 220 ezer ember dolgozhat közfoglalkoztatásban - írta a tárca. A minisztérium adataiból kiderül, hogy 2013-2014-ben a közfoglalkoztatottak 11-13 százaléka tudott elhelyezkedni az elsõdleges munkaerõpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követõ 180. napon.

A közfoglalkoztatottak havi átlagos létszáma az elsõ tizenegy hónapban mintegy 180 ezer volt, legtöbben, 29 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgoztak, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik havi 24 ezer közfoglalkoztatottal. A BM adatai szerint Hajdú-Bihar megyében mintegy 16 ezren dolgoztak havi átlagban, Budapesten valamivel több mint 4500-an.

A közfoglalkoztatottak havi átlagos létszámának több mint négyötöde szakképzettséget nem igénylõ munkakörökben - egyszerû szolgáltatási, szállítási, ipari, építõipari és mezõgazdasági foglalkozások - dolgozott.

A havi átlagban dolgozó 180 ezer közfoglalkoztatottból 82 ezren általános iskolát, 45 ezren szakmunkásképzõt, 14 ezren szakközépiskolát végeztek. A 36-40 és a 51-55 éves korcsoportból került ki a legtöbb közfoglalkoztatott, õk az összes dolgozó mintegy negyedét tették ki.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy hozzájárult-e a közfoglalkoztatás a munkanélküli juttatások, segélyek csökkenéséhez, a BM azt válaszolta: míg 2013. január-októberben átlagosan 194 ezer regisztrált álláskeresõ kapott foglalkoztatást helyettesítõ támogatást, 2014 hasonló idõszakában ez a létszám 133,7 ezer volt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint.

A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy a 2013-2014. évi téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések keretében - a halmozottan hátrányos helyzetû, alacsony iskolai végzettséggel rendelkezõk magas aránya miatt - elsõsorban alapkompetencia, kompetenciafejlesztõ és felzárkóztató képzéseket valósítottak meg.

A képzésbe 99 571 embert vontak be, 93 százalékuk sikeresen befejezte azt. A 2014-2015. évi téli közfoglalkoztatás keretében a képzésekbe 28 686 embert terveztek bevonni, 2014 december második hetére 83 százalékuk kezdte meg a tanfolyamokat.

A BM értékelése szerint elõremutató, hogy a tervezett tanfolyamoknál jelentõs elmozdulás van az államilag elismert OKJ-s képzési irányok felé. Az eddig sikeresen megvalósult képzésekben mintegy 22 százalékkal képviseltették magukat az államilag elismert OKJ-s képzések, addig a jelenleg induló programok esetében ez az arány 61,4 százalék.

A minisztérium tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatásról szóló törvény - 2011. évi CVI. törvény - módosítása lehetõvé teszi, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló álláskeresõk mentesüljenek a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségük alól arra az idõre, amíg munkaviszony - ide nem értve a másik közfoglalkoztatási jogviszonyt - létesítése céljából állásinterjún vesznek részt. Erre az idõre a közfoglalkoztatottakat megilletõ állásidõre járó bérre lesznek jogosultak.

A foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény - 1991. évi IV. törvény - módosítása kötelezõvé teszi a közfoglalkoztatottak számára a felajánlott, a fenti törvény szerint megfelelõnek minõsülõ munkahely elfogadását, hasonlóan a közfoglalkoztatási jogviszonyban nem álló álláskeresõkhöz - írta a minisztérium a tájékoztatásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!