2024. április 24. Szerda, György.
 
NGM: a lakhatási támogatást 2134 álláskeresõ vette igénybeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-02 11:54:35
Év végéig 2134 álláskeresõ vette igénybe a 2012. októberétõl elérhetõ lakhatási támogatást, amelynek egyes szabályai januártól módosulnak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI érdeklõdésére.

Az NGM tájékoztatása szerint a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben nyújtották be. A munkavégzés helye a fõvárosra, valamint Pest és Gyõr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik az eddigi igénylések alapján.

A tárca tájékoztatásából kiderül: az igénylés feltétele, hogy legalább egy hónapja álláskeresõként tartsák nyilván a kérelmezõt, valamint a munkavégzés helye az állandó lakóhelytõl távol, 100 kilométeren túl legyen, vagy 5 órát meghaladó utazással járjon eljutni oda. A korábbi szabály három hónapos álláskeresési idõszak eltelte után tette lehetõvé a támogatás igénylését.

Az NGM közlése szerint a januártól életbe lépõ módosítás alapján a támogatás idõtartama legfeljebb 12 hónap lehet, a támogatás mértéke nem haladhatja meg a havi 100 ezer forintot ugyanazon lakóingatlanra. Amennyiben azonban az ingatlant igénybe vevõ közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek, úgy annak összege legfeljebb havi 150 ezer forintra növekszik. Ha az ingatlant három vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel, akkor a támogatás mértéke maximum 200 ezer forintra emelkedik - írja az NGM.

A korábbi szabály szerint 18 hónapig volt nyújtható a támogatás, a folyósítható legmagasabb összeg megegyezett a fent felsoroltakkal, azonban fokozatosan, hat havonta csökkent a támogatás maximális értéke.

A lakhatási támogatás továbbra is a bérleti díjjal és közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra használható fel, így a bérleményhez kapcsolódó víz- és csatornadíj, a villamos energia, a távfûtés, a gáz, a hulladékszállítás díja, valamint a közös költség vehetõ figyelembe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!