2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Akár spórolhatunk is az útdíjjalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-05 09:49:50
Térképpel és információkkal segítik a tájékozódást a megyei matricákról.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. térképeket tett közzé a megyei matricákkal használható útszakaszokról, miután megjelentek a Magyar Közlönyben az útdíjfizetési rendszer átalakításáról szóló rendeletek. Gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit jelentõsen csökkentõ megyei matrica bevezetése – hangsúlyozta a tárca. Az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetõk, letölthetõk a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, az utinform.hu weboldalakon.
Megtakarítást jelent

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestrõl kivezetõ szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont elõtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követõen következik a fizetõs autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelzõ táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetérõl az arra való ráhajtás elõtt, így az autósok a díjköteles szakasz elõtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat. – Készült egy táblázat, amely a megyei matricák bevezetésébõl származó megtakarítást összegzi. Ebbõl kiderül, hogy például a négy megyei matricát váltók számára az új lehetõség közel 23 ezer forintos megtakarítást jelent az éves országos matricához képest.

Ha a rendszeres útiránytól eltérõ autópályát is használnának, akár további hét heti (10 napos) vagy 4 havi matrica váltásával is jobban járnak, mint a jelenlegi kínálat mellett – említette Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivõje. Hozzáfûzte: – Egy rendszámra minden korlátozás vagy megkötés nélkül bármely megyére vásárolható megyei matrica, az utazási igények, szokások szerint akár többre is. Az e-matricás rendszerben közlekedõként tetszõleges számú megyére lehet jogosultságot váltani. Minden megyei matrica hozzáférhetõ lesz az összes értékesítési ponton, függetlenül annak elhelyezkedésétõl. Az éves matricához hasonlóan a megyei matrica érvényessége január elsejétõl a következõ év január 31-éig tart.
Azonos feltételek, azonos díjak

Mi a helyzet a kisbuszokkal, a haszongépjármûvekkel és a motorokkal?

– A hétnél több (8–9) személy szállítására is alkalmas kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjármûvekre évi 10 ezer forintért vásárolható azonos tartalmú úthasználati jogosultság. Az autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül majd. A motorkerékpárosok a kizárólag számukra elérhetõ, kedvezményes 1470 forintos heti (10 napos) matrica megvásárlása mellett a D1 termékek megváltásával fizethetnek az úthasználatért. Az 5 ezer forintos megyei matrica így számukra is elérhetõvé válik.

Kardinális kérdés: mi indokolja a mostanáig díjmentes gyorsforgalmi szakaszok fizetõssé tételét?

– A gyorsforgalmi hálózat közösségi forrásokból és az adófizetõk adóforintjaiból épült ki. A hozzáférés azonban egyenlõtlen, a díjmentes hálózat közel fele Pest megyében található. A megyei matricarendszer bevezetésével a sztrádákat használóknak azonos módon kell kivenniük a részüket a díjfizetésbõl is. Azonos közlekedési feltételek biztosítása esetén azok használati díjának is egyformának kell lennie – jegyezte meg végezetül Kibédi-Varga Lajos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!