2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Pályázhatnak a civil szervezetek a parlagfû elleni védekezést segítõ pénzreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-06 18:25:07
Az irtására alkalmas eszközbeszerzésre január 1-jétõl január 31-ig nyújthatják be pályázataikat a parlagfû elleni védekezést végzõ civil szervezetek, amelyek összesen 642 millió forintot kaphatnak - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) hétfõn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az egy pályázattal elnyerhetõ vissza nem térítendõ támogatás összege egymillió forinttól ötmillió forintig terjedhet.

A támogatás a pályázati kiírásban részletezett eszközök beszerzésére igényelhetõ, a többi között a köz- és parlagterületek mechanikai és kémiai gyomirtására alkalmazható eszközökre, védõfelszerelésekre, motoros fûkaszára, illetve permetezõgépekre.

A közlemény szerint a parlagfüvet azért kell irtani, mert az allergiát okozó pollenkoncentrációnak súlyos egészségkárosító hatása lehet. Ezért a kormány és az FM kiemelt figyelmet fordít a prevencióra - megelõzésre -, így az egészségmegõrzésre is - tartalmazza a tájékoztató.

A pályázat kiírásával ismét a parlagfû irtására, gyérítésére használható fel az állampolgárok által személyi jövedelemadójukból e célra felajánlott, korábban átcsoportosított pénz.

A Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti ügyekért felelõs államtitkára tavaly december elején jelentette be: a kormány döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfû-gyérítésre.

Nagy István emlékezetett: a kormány az elõzõ kormányzati ciklusban összességében mintegy 52 milliárd forintot fordított erre a területre. Ennek eredménye is van - hangsúlyozta az államtitkár -, mert érzékelhetõen csökkent a parlagfû pollenszáma a levegõben, s kevesebb az allergén beteg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!