2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Módosultak a költségvetési támogatások szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-06 18:40:53
A mûködési célú költségvetési támogatás teljes egészében megelõlegezhetõ, míg a fejlesztési célú támogatásoknál maradtak a korábbi elõleg-arányok - egyebek mellett ezt tartalmazza az államháztartási törvény végrehajtási rendeletének módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A közlöny egyetlen kormányrendeletet tartalmaz, amely - csomagban - több korábbi rendeletet is módosít azzal az indoklással, hogy azokra az idei költségvetés megalapozása miatt van szükség.

Az államháztartási törvény végrehajtási rendeletének a költségvetési támogatásokról szóló fejezete - egyebek mellett - úgy módosult, hogy átírta az elõleg folyósítási szabályokat is. Új elemként került be a szövegbe az, hogy a támogatásokat két részre - mûködési- illetve fejlesztési célú támogatásra - bontotta a kormány. Eddig egységesen "támogatás" szerepelt a rendeletben. A mûködési célú költségvetési támogatás teljes egészében megelõlegezhetõ.

A fejlesztési célú támogatások megelõlegezésére maradtak azok az arányok, illetve összegek, amelyek eddig is léteztek, de minden támogatásra vonatkoztak. Így fõszabályként azok egynegyede, de legfeljebb 300 millió forint lehet az elõleg. Ha magánszemély, vagy kkv, illetve civil szervezet a támogatott, akkor az elõleg 50 százalék, de legfeljebb 300 millió forint lehet. Ha a támogatás kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kötõdik, akkor az elõleg aránya már 75 százalék, maximális összege 450 millió forint.

A pályázati kiírás tartalma változatlan, ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint idáig. Tehát szerepelnie kell benne - többek közt - annak, hogy mekkora a támogatásra rendelkezésre álló összeg, a felhasználóknál mekkora a támogatás intenzitása és a kötelezõ saját forrás is.

A pályázatok módosításának esetére a rendelet kimondja: aki a módosítás elõtt már benyújtotta a pályázatát, nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mint aki késõbb adta be a támogatási kérelmét. Az elõbbiek pótolhatják a módosítás miatti hiányt.

Amennyiben fogyóban van a támogatás, a kiíró kizárhatja a további pályázatok befogadását. Ezt ugyanúgy - a kiíró honlapján illetve az általa jónak látott egyéb helyeken - kell közzétenni, mint az eredeti pályázatot. A kizárás nem érinti azokat, akik már a közzététel elõtt benyújtották a pályázatukat.

A nyertes pályázókat tartalmazó listát közzé kell tenni, a nyertesek nevével, a megítélt összeggel, illetve ebbõl az adott évre kifizetni tervezett összeggel együtt. A lista azonban nem minõsül kötelezettségvállalásnak. A nyerteseket a kiíró külön-külön is értesíti azzal, hogy a támogatási szerzõdés megkötésére legfeljebb 30 nap áll rendelkezésre.

A pályázat elutasítását minden esetben indokolni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!