2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az átlagosnál szárazabbForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-06 19:13:33
A december hónap ezúttal kifejezetten magas hõmérsékletûnek bizonyult. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A 2014-es év utolsó hónapja az átlagosnál valamivel szárazabb és jóval enyhébb volt, mindössze az újesztendõt megelõzõ utolsó napokban csökkent a hõmérséklet az évszakos átlag alá, ekkor azonban már keményebb fagyok is elõfordultak.
A normál felett

December hónap az éghajlati statisztikák szerint sem a legtéliesebb hónapunk, ezúttal azonban kifejezetten magas hõmérsékletûnek bizonyult. Kelet-Magyarország térségében 2-3 °C-kal alakult a havi középhõmérséklet magasabban a sokéves átlagnál, és bár rekord közeli csúcsértékeket nem mértünk, a napi középérték szinte folyamatosan a normál érték felett volt. Karácsonyig az éjszakai fagyok sem voltak rendszeresek, ezt követõen viszont erõteljes lehûlés indult meg, s a hajnali minimumok már a -12—-17 fokos tartományba süllyedtek. Nappal általában 5-10 fokig emelkedett a hõmérõ higanyszála a hónap nagy részében, az említett lehûlést követõen viszont már egész nap fagyott a térség legnagyobb hányadán.

Összességében így is 17-22 fagymentes nap, sok napsütés és hómentesség jellemezte a hónapot, ami a telelõ növénykultúrák, valamint a haszonállatok számára egyaránt optimális volt.
Zömmel esõ

A csapadékviszonyok jobbára az ilyenkor megszokottnak megfelelõen alakultak, a havi összeg 20-40 mm közötti volt, melynek zöme az elsõ két dekádban hullott. Az idõszakban mindössze egyszer hullott szilárd, vagy vegyes halmazállapotú csapadék, de megmaradó hó egyáltalán nem volt, így a hótakarós napok száma is nulla maradt egészen az új év elsõ napjaiig. A harmadik dekád már jóval szárazabb volt, akkor csupán csapadéknyom—2 mm hullott, ezzel párhuzamosan a szeles idõben sokat száradt a talaj legfelsõ rétege.

A 2014-es év 480-900 mm közötti, térben és idõben igen szeszélyesen alakuló csapadékösszege általában véve eléri, sõt meg is haladja a sokéves átlagot, de fõleg Szabolcs megye déli, valamint Hajdú-Bihar középsõ és északi területein a tenyészidõszak jó részében tetemes vízhiány jellemezte talajaink vízmérlegét. Az év végére ez a deficit jelentõsen csökkent, az 1 m mélységû szelvénybõl ekkora már legfeljebb „csak” 20-80 mm hiányzott a két megye területén. Ennek pótlódására jó esély mutatkozik az új, 2015-ös tenyészév kezdetére, hiszen a hiányzó mennyiséget már átlagos csapadékviszonyok is fedezni képesek a tél hátralévõ hónapjai során.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!