2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vasárnapi pihenõnap: lobbiznak a kertészeti árudákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-07 16:09:33
A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyûlési képviselõknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhítését támogatja több szakmai szervezet is.

Az MTI-hez is elküldött levelében Megyeri Szabolcs kifejti, a kertészeteket jelentõs mértékben érinti a vasárnapi zárvatartás, ezért a törvényhozásnak egyeztetést kell kezdenie a szakma képviselõivel, hogy korrigálják a vasárnapi korlátozásokat.

A levélíró 10 pontban foglalta össze érveit. Ezek között szerepel, hogy a vasárnapi zárvatartás országosan több száz kertészetet, illetve több ezer fizikai munkát végzõ magyar családot érint több ezer alkalmazottal. Hozzáteszi: a legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegébõl adódóan általában több mint 200 négyzetméter. Megyeri Szabolcs szerint hatalmas tévedés egy kalap alá venni ezeket a speciális kereskedelmi egységeket az élelmiszer, mûszaki cikk, ruha és egyéb profilú üzletekkel.

Az MTI megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet az levélben foglaltakra reagálva közölte: megérti a kertészeti árudák aggodalmát a vasárnapi nyitvatartás korlátozásával kapcsolatban. A szervezet megjegyezte: a FruitVeB elsõsorban ugyan az árutermelõ zöldség-gyümölcs termelõk szakmai képviseletét látja el, az árudák pedig fõleg dísznövényeket, díszfákat árusítanak, de szezonban - tavasszal és õsszel - gyümölcsoltványokat, zöldségpalántákat is árulnak. Így a FruitVeB is azt javasolja, hogy kezdõdjön konzultáció az árudák és a törvényalkotók között a probléma megoldására.

A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatban a Magyar Díszkertészek Szövetség a tagjaival és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályával egyeztetett állásfoglalást közölt az MTI-vel. Eszerint a dísznövény-kereskedelem fontos egységei a szezonálisan mûködõ faiskolai lerakatok, amelyek fõként családi vállalkozásként mûködnek, jórészt több mint 200 négyzetmétert meghaladó területen.

A forgalmazott termékek túlnyomó többségben élõ növények, ezért a vasárnapi nyitvatartás a növények biológiai tulajdonsága és a magyarországi klimatikus adottságok miatt a vevõ és az eladó szempontjából egyformán indokolt. A lerakatok éves forgalmát és a biztonságos gazdálkodást a szezonalitás eleve negatívan befolyásolja, amelyet a vasárnapi zárva tartás tovább ronthat - jegyzik meg.

Az állásfoglalásban kifejtik, a jogszabály alkotóinak célja a megfelelõ pihenõ idõ biztosítása volt, ami az árudák esetében maximálisan érvényesül, hiszen a lerakatok többsége december végétõl márciusig zárva tart. Az egységes állásfoglalásban javasolják a jogszabály módosítását, a szezonális faiskolai árudák vasárnapi zárvatartásának mentesítésére. Errõl tájékoztatják az ágazat irányítóit és szervezeteit is - közölték. A NAK az MTI érdeklõdésére mindehhez hozzátette, hogy a kamara ügyvezetõ elnöksége a következõ ülésén tárgyalja a felvetést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!