2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Védekezés az influenzavírus ellenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-07 16:46:29
Az influenza és a nátha környezeti kockázatainak csökkentése.

Az influenzavírusok fõként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegõbe (akadályozza a vírusok levegõben történõ terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel). A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertõzõ anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni.

A levegõben szálló cseppek idõvel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk. Kerüljük el tehát orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a takarításról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8–12 órán át megõrzik fertõzõképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24–48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradnak. Ezért a kézzel gyakran érintett felületeket (kilincsek, kapcsolók, csapok, billentyûzet, kapaszkodók, korlátok) naponta le kell mosni. Erre a célra a közönséges háztartási tisztítószerek is megfelelnek. Célszerû a padló napi egyszeri, ecetes vizes felmosása. Ha megoldható, a beteg tartózkodjon külön szobában, távolabb a családtagoktól, kerülve az érintkezést – hívta fel a figyelmet a Országos Környezetegészségügyi Intézet.
Nem kell 40 fok

Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, orrdugulás, nehéz légzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegõtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, szén-dioxid-dús környezetben van. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellõztetni, óránként legalább 5–10 percig. Ügyeljünk arra is, hogy ne fûtsük túl a betegszobát, nappal elegendõ a 24, legfeljebb 25 Celsius-fokos hõmérséklet. Nem kell attól tartani, hogy a beteg megfázik – éjjelente a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hõmérséklet jobb közérzetet ad. Túlfûtés helyett vegyünk melegebb pizsamát, zoknit. Ha köhög, illetve nehezebben lélegzik, még alacsonyabb hõmérsékletet állítsunk be.

A takaró könnyû legyen, például pamut (kerüljük a vastag, nehéz ágynemûket). Szükséges lehet az ágynemû gyakori átszellõztetésére, illetve cseréjére, ha a beteg erõsen izzad. A használt zsebkendõket az ágy mellé készített zárt szeméttartóba helyezze használat után, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését.
Orrspray-vel enyhíthetõ

Az influenza egyik kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása. Mint az az Országos Környezetegészségügyi Intézet közleményében olvasható, figyeljük a lakás páratartalmát, az influenzás betegek számára, csakúgy, mint az allergiások esetében, ugyanis az 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelõ. A betegszoba párásítása (vizes lepedõk kiteregetése, párologtatók, vizes tálak kihelyezése) hosszabb távon penészesedéshez vezethet, ezért csak rövid ideig, és gyakori szellõztetéssel együtt alkalmazzuk abban az idõszakban, mikor az influenza következtében kiszáradt, sérült nyálkahártya miatt ez nélkülözhetetlen. Párásítás helyett használhat tengervizes orrspray-t, ez az influenza második-harmadik napjától enyhíti a kellemetlen érzést. Érdemes az orrlyukak környékét bekenni lanolinnal (gyapjúzsírral), illetve ilyen tartalmú krémmel, mert ez védi a bõrfelületet a felmaródástól. Ügyeljünk a gyógynövényekre, különösen azokra melyeket az arra érzékeny allergiások nem használhatnak, pl. csalán, lándzsás útifû. Parlagfû-allergiában szenvedõknél keresztreakciót válthat ki az árinka (Arinca montana), a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) és a kamilla (Matricaria chamomilla) készítmények alkalmazása. Szájon át alkalmazva súlyos allergiás reakciókat, akár úgynevezett anafilaxiás sokkot idézhetnek elõ.

Erõsen illatosított zsebkendõt az asztmások ne használjanak, ez is irritációt válthat ki. Fontos, hogy amennyiben allergiás a tojásfehérjére, ezt a tényt közölje orvosával, mielõtt influenza elleni védõoltást kérne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!