2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Zuhan a sertésár, ki tudja…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-07 18:10:54
…hol áll meg; ezt találgatják megyénk legjelentõsebb állattenyésztõi is.

Az alacsonyabb takarmányárak és az orosz embargó hatására nyár vége óta folyamatosan csökkennek az élõsertés-árak, ráadásul a jelenség már a malacok árában is tetten érhetõ. A Napló információi szerint tavaly volt példa 450-460 forintos kilónkénti árra is, de ez már a múlt.
Mínusz 100 forint

Az általunk megkérdezett sertéstartók nem pusztán azt nehezményezik, hogy csupán 340 forintot kapnak az élõállat kilójáért, hanem azt is, hogy közben a kormány által beharangozott kocatámogatás továbbra is várat magára. Erdélyi Zoltán, a hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy hiába a korszerû tartási körülmények és az évi 18 ezres hízókibocsátás, 390 forint alá nem sikerül szorítaniuk az élõállat-elõállítás önköltségét. Ebbõl következik, hogy a 340 forintos felvásárlási ár mellett kilónként 50 forint a veszteség. – Több mint 100 forintot zuhant a felvásárlási ár a tavalyi legmagasabb árhoz képest, és nem látok garanciát arra, hogy ez a helyzet belátható idõn belül gyökeresen megváltozik – jelentette ki a vezérigazgató.
Aprópénzre váltani

A gazdák legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy mihamarabb „aprópénzre válthatják” a kocatámogatást, de úgy, hogy mellette a két jelenlegi dotáció is megmarad. „Állatjóléti támogatás és állategészségügyi költségek támogatása címszó alatt mi évente 50-55 millió forinthoz jutunk, ezeknek köszönhetjük, hogy az ágazat az elmondottak ellenére is szolid nyereséggel zárja majd az évet. Az ominózus kocatámogatásra állítólag évi 8,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ami (220 ezres kocalétszámmal számolva) 40-45 ezer forintot jelentene állatonként. Ez a mi esetünkben évi 30-35 milliós segítség lenne, ami ránk is fér az új esztendõben. Nekünk annyival könnyebb a helyzetünk, hogy a hízók 40 százalékát saját vágóhídon vágjuk le és a környezõ húsboltok elviszik. Ez persze többletbevételt nem jelent, hiszen a húsboltosok is tudják, hogy mennyi az élõsertés ára és nem adnak többet érte” – mondta Erdélyi Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!