2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Így hat az extrém hideg a szervezetünkreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 17:37:07
Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez, ezek már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei!

Az érkezõ hidegfront, a tartós hideg megterheli szervezetünket. A negatív hatásokat megelõzhetjük megfelelõ öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával – tanácsolja az Országos Tisztifõorvosi Hivatal.

Öltözzön megfelelõen: védje magát a széltõl és az nedvességtõl, figyeljen arra, hogy megfelelõ cipõt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehûl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek fagyási sérüléseket, ahogy a kéz és az arc is. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyût!

A nagy hidegben az idõsek lehetõleg ne menjenek a szabadba. A kihûlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15 Celsius-fok alatti a hõmérséklet.
Fájdalommal járhat

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket. Ha muszáj vele a szabadba menni, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetõleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb idõt kint tölteni vele.

Krónikus betegségben szenvedõk lehetõleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg idõben. A hidegfront érkezésekor a magasvérnyomás-betegségben szenvedõk figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása is, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet.

Ha már vacogunk, a testünk hõmérséklete jelenõsen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, figyelmünk tompul, ez már a súlyos kihûlés elõjele; mozgással vagy egy meleg hely felkeresésével kell megelõzni a további kihûlést. Ha zsibbadást érzünk a kéz- és lábujjakban, az azt jelenti, hogy a fagyási sérülés kockázata már fokozott.

A sápadt arc és a halvány bõr szintén a hideg hatásának jelei. Ilyenkor haladéktalanul kezdje el melegíteni az adott testrészt. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!