2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A magánfõzés szabadságaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 18:08:11
Pálinkafõzés: ettõl az évtõl változtak a magán és a bérfõzetés szabályai.

Sokakat érintõ változás a jövedéki adóról szóló törvényben, hogy saját gyümölcsbõl, saját desztillálóberendezés segítségével a korábbi 200 liter helyett 2015-tõl már csak 50 liter párlat elõállítását engedélyezi a jogszabály. A többletet köteles a magánfõzõ a vámhatósággal egyeztetett módon megsemmisíteni. A bérfõzés 0 százalékos adómértéke is megszûnik, a normál adómérték 50 százalékát, tehát hektoliterenként 167 ezer forint jövedéki adót kell a bérfõzött párlat tisztaszesz-tartalma után megfizetnie a bérfõzetõnek.
Magafõzte saját gyümi

Az elfogadott adótörvény január 1-jétõl is lehetõvé teszi, hogy a saját gyümölccsel rendelkezõ magánszemélyek a saját tulajdonú pálinkafõzõikkel adómentesen állítsanak elõ évente 50 liter 100 térfogatszázalékos magánfõzött párlatot. Ez lefordítva 100 liter 50 %-os pálinkát jelent évente a saját háztartásunk részére. Jogszerûen kínálhatjuk meg otthon rokonainkat és vendégeinket is.

Az egész éves lefõzött mennyiség után csupán 1000 forint átalányadót kell fizetni összesen a helyileg illetékes önkormányzatnak, ahova januártól be kell regisztrálni a fõzõberendezést. Az átalányadót is csak abban az esetben kell befizetnünk minden januárban, ha az elõzõ évben használtuk a pálinkafõzõnket.
Bérfõzés – féladó

A bérfõzetés már nem úszta meg ennyivel. Mivel legfõképpen a bérfõzdékben elõállított adómentes mennyiség szúrta az EU szemét, ezért itt várható volt a szigorítás. Az Unió által korábban jóváhagyott 50 százalékos adókedvezmény bevezetése 1 liter 50 térfogat %-os pálinka elõállítása után 835 forintot jelent. Ennyit kell tehát fizetni januártól a bérfõzdékben elõállíttatott pálinka után, mint jövedéki adót.

Gyakorlatilag az eddig megszokott, mintegy 800 forintos literenkénti fõzési díj így az adó miatt duplájára emelkedik. A bérfõzésre kirótt literenkénti jövedéki adót a bérfõzdékben kell megfizetni a fõzési díjjal együtt. A bérfõzetett pálinka, literenként, kb. 1600 forintba fog kerülni a fõzetõnek.
Egy gyakorlati példa

Végül nézzünk egy gyakorlati példát: Ha valakinek van otthoni, saját pálinkafõzõje, mellé pedig 500 liter cefréje, és ebbõl lesz 50 liter pálinkája (és nem több!!), annak ez a mennyiség, évi egyszer megfizetendõ 1000 forintba kerül.

Ha valaki ugyanezt a mennyiséget elviszi lefõzetni bérfõzdébe, annak (pálinkaliterenként) kell fizetnie az 1600 forintot, vagyis 50×1600=80000 forintot fog így otthagyni a fõzdésnél.

Lehet számolni, kinek melyik éri meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!