2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Felvételi egyszeregyForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 18:28:20
A felsõoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a www.felvi.hu oldalon elérhetõ Felsõoktatási felvételi tájékoztatóban találják a felvételizõ.

Az online tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés után történt esetleges változásokat. A végleges jelentkezés benyújtása elõtt célszerû a hivatalos kiegészítéssel együtt is átnézni a szabályokat, meghirdetéseket, hiszen hatással lehet a felvételire.

Jelentkezés: 2015. február 15-ig, e-felvételivel.

A felvételizõk kizárólag a www.felvi.hu-n elérhetõ e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az e-felvételi – a Felvin történõ regisztráció után – a 2015. február 15-i jelentkezési határidõig folyamatosan a felvételizõk rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetõk, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az ûrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használata egyszerû és gyors, a hibázási lehetõség pedig minimális, mert a rendszer kiszûri az informatikailag értelmezhetõ hibákat.

A végleges jelentkezéseket legkésõbb 2015. február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni. Utóbbi történhet Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítõ adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímére beküldve.

Azokat a dokumentumokat, amelyek február 15-ig nem állnak rendelkezésre, legkésõbb 2015. július 9-ig pótolhatják a jelentkezõk.

A felvételi eljárás alapdíja 9000 forint – ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése – bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhetõ jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minõsül. Minden további jelentkezési helyért 2000–2000 forint kiegészítõ díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különbözõ jogcímeken maximum 100 többletpont gyûjthetõ. A mesterképzésekre jelentkezõk maximum 100 pontot gyûjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsõoktatási intézmények egyenként határozzák meg – ezen információk az Egyetemek, fõiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetõk el.

A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsõoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!