2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ha jeges, havas, ha csúszikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 18:39:25
Kisebb sebesség és jó fékezési technika. Életet menthet, aki ezt betartja.

Nem mindenki tudja, hogyan kell vezetni, ha leesik az ónos esõ, a hó, és az utak egyszerre jégpályává változnak. Olyanok is vannak persze, akik tudják, csak éppen nem veszik figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az elmúlt heti ónos esõ bebizonyította, sok autósnak van még mit tanulnia a téli vezetéstechnika terén.


Téli gumival

A rendõrség honlapján a szakemberek már hetek óta figyelmeztetnek a téli óvatos és körültekintõ vezetésre. „A legfontosabb, hogy mindenki rendelkezzen téli gumikkal. Nem eggyel, nem kettõvel, hanem öttel (a pótkerék is)! Sajnos nálunk még kevesen teszik meg ezt a biztonsági beruházást. És a hólánc is hiányzik – szól a figyelmeztetés.

Aztán nagyon fontos, hogyan fékezünk csúszós úton. „A tapasztalat azt mutatja, a havas, jeges úton a fékezéssel még nagyobb galibát okozhatunk. Tehát fékezni csúszós úton veszélyes. Fõleg a hátsó meghajtású autókkal. A kapaszkodók elõtt azt a sebességet kell megválasztani, amivel autónk fel tud jutni a dombra. A lejtõn sebességet váltani nem szabad, mert irányíthatatlanná válhat a jármû. De a sík terepen is ügyelni kell a sebességváltásra, az elõzésre, a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhet a gépkocsi” – tudhatjuk meg.


Fékezni tudni kell

De arra is van megoldás, ha már megcsúszott az autó.

„A síkos utakon való fékezés mindig teljes összpontosítást követel a vezetõtõl. Ha a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármû kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ilyenkor csak az segít, ha a lábunkat levesszük a fékrõl, egyenesbe hozzuk az autót, és csak akkor fékezünk, mikor az autó újra a kívánt irányba állt.”

Éjszaka, sûrû hóesésben csak a sebesség csökkentése segít. Fontos a világítás! A fényszórókat, valamint a többi lámpát gyakran tisztítsuk! Állítsuk be úgy a fényszórókat, hogy ne vakítsák el a szembejövõket! Ha behavazott sávokat keresztezünk vagy váltunk, tartsuk biztosan a kormányt, és enyhén lépjünk a gázra!

Még több információ a www.autoszerviz.szerviztrade.hu oldalon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!