2019. július 19. Péntek, Emília.
 
Devizahitelek - Az MNB közzétette honlapján a kamatváltoztatási mutatókatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 19:16:08
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a pénzintézetek által alkalmazandó kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különbözõ referenciakamatokat - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Az MNB kiemeli: az elfogadott mutatók leírását a fair, az etikus bankrendszer néven ismertté vált törvénynek megfelelõen publikálta. Az elfogadott mutatók a jegybank szerint biztosítják, hogy a hitelkamatok változása objektív, átlátható és követhetõ lesz.

Az etikus bankrendszerrõl szóló törvény átláthatóvá és így követhetõvé teszi a fogyasztói hitelszerzõdések kamatának alakulását. E törvény alapján a pénzügyi intézménynek a három évet meghaladó futamidejû hiteleknél a hitelkamatot, illetve a referencia kamatlábhoz kötött - így változó kamatozású - hitel esetében a kamatfelárat legalább hároméves kamatperiódusra elõre kell rögzítenie - emlékeztet az MNB.

A kamatot vagy a felárat a hitel teljes futamideje alatt legfeljebb öt alkalommal van lehetõség módosítani. A hitelkamatot legfeljebb a kamatváltoztatási mutató, a kamatfelárat pedig legfeljebb a kamatfelár-változtatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.

A pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank részére 2014 decemberében benyújtották az általuk - a fogyasztói kölcsönszerzõdések esetén - alkalmazni kívánt különbözõ kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különbözõ referenciakamatokat. A nemzeti bank megvizsgálta a beadványokat, majd közzétette a hatályos kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók, valamint a referenciakamatok leírását.

A jegybank szerint az elfogadott mutatók biztosítják, hogy a hitelkamatok változása ténylegesen bekövetkezett, tételesen meghatározott, objektív változás miatt történik, ami egyértelmû, érthetõ és átlátható lesz az ügyfél számára. A mutatók ezen felül biztosítják, hogy a változás arányos és szimmetrikus legyen.

Az elfogadott mutatók közül a pénzügyi intézmények bármelyiket használhatják, ezért ügyfelenként eltérhetnek a hitelkamat változását megragadó tényezõk. Az ügyfél a saját kamatváltoztatási vagy kamatfelár-változtatási mutatóját, illetve alkalmazott referenciakamatát a szerzõdésben ismerheti meg, illetve ennek alakulását az MNB honlapján követheti nyomon.

Az ügyfeleknek lehetõsége van a bank által megjelölt mutató helyett másikat kérni, végsõ soron pedig más bankhoz is fordulhatnak. A már fennálló tartozásoknál az új kamatperiódust megelõzõen (kamatemelés esetén) van lehetõségük díjmentes hitelkiváltásra, és ezzel akár más mutatóval rendelkezõ konstrukció választására. A szerzõdés futamideje alatt a mutató típusa azonban csak az ügyfél és a bank közös megegyezése alapján változhat meg.

Az MNB a honlapján létrehoz egy külön oldalt a fair bankrendszert meghatározó mutatók leírására és követésére. Ez az oldal nemcsak tájékozódni segít az ügyfeleknek, de a fogyasztók nyomon követhetik a kamatban, illetve a referencia kamatlábhoz kötött - így változó kamatozású - hitel esetében a kamatfelárban bekövetkezett változásokat is. Az ügyfelek ezen az oldalon a változás összetevõit is részletesen megismerhetik. Az oldal - mely az MNB honlapján keresztül lesz elérhetõ - 2015. január 8-tól kezdve látogatható, míg a mutatók értékeit 2015. március 5-tõl teszik közzé.

Mivel a mutatók alapján átárazás legkorábban három év múlva történik, így addig ez csupán a minél szélesebb transzparenciát szolgálja az ügyfelek számára. A változó kamatozású, referencia kamathoz kötött hitelek esetén ugyanakkor már azonnal információval szolgál a referencia kamatok változása, amely akár havonta módosíthatja a törlesztõrészletet - írja az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!