2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hõtükör a radiátor mögéForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-08 19:28:06
A legjobb megoldás a hõtükröt párnafákra erõsíteni, hogy a szigetelõanyag és a fal között légrés maradjon.

A radiátor minden irányba közel azonos mértékben adja le a hõt. A fal felé nézõ panel jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis leginkább a kinti levegõt. Ha nincs szigetelve a fal a radiátor mögött, elvész a falra sugárzott hõ, amely gyakorlatilag a falon keresztül a szabadba távozik.

Ha hõvisszaverõ anyagot, hõtükröt (habszivacsra kasírozott alumíniumfólia) helyezünk a radiátor mögé, a sugárzás visszaverõdik a radiátor mögül a szobába. A hõtükröket gyakran olyan helyekre is ajánlják, ahol teljesen hatástalanok, ilyen például a padlófûtésekhez javasolt hõtükör. Ebben az esetben légrés, az infravörös sugárzás számára átjárható közeg hiányában nem jön létre a sugárzás, az egyes rétegek érintkeznek egymással, így csak hõvezetés jön létre.
Érdemes felszerelni

A radiátorok mögött viszont jelen van a levegõ a radiátor és a fal között, ezért mindenképpen érdemes elhelyezni a hõtükröt. Ezt érdemes a radiátor felhelyezése elõtt megtenni, de kis ügyességgel utólag is lehetséges. Ennek legegyszerûbb módja, ha méretre vágjuk a barkácsáruházban vagy fûtéstechnikai szaküzletben vett anyagot. Hátuljára párhuzamosan felragasztunk két-három csíknyi kétoldalú ragasztószalagot, majd a védõfóliát részlegesen vagy teljesen eltávolítjuk. Ez utóbbi attól függ, mennyire férünk a radiátor mögé. Nem marad más hátra, mint becsúsztatni a hõtükröt, és kézzel vagy egy nyéllel benyúlva hozzányomni a falhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!