2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Mások miatt bûnhõdünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-10 20:12:29
Az új szisztémát az alkalmazott „malus” ellenõrzési hullámvasúttá alakíthatja.

Számos elemében változik az európai uniós mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatások ellenõrzési rendszere a 2014-2020-as új támogatási periódusban. Bár a kedvezményezettek közül jóval többen számíthatnak átfogó helyszíni ellenõrzésre, az új rendszer jelentõs bónuszt ígér azoknak az országoknak, ahol a kifizetõ ügynökség és a tanúsító nem talál lényeges hibát.
Szigorúan veszik

Az uniós támogatásokat kifizetõ ügynökségek – Magyarországon a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - saját kifizetési ellenõrzéseit minden tagországban erre kijelölt tanúsító szervek vizsgálják szigorú elõírások szerint. A magyarországi agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében a 2007-2013-as programozási periódusra ez az ellenõrzõ szervezet a KPMG, amely 2006 óta minden évben elkészítette éves jelentését az Európai Bizottság számára. „Jó hír, hogy Magyarország ebbõl a szempontból mindig is jól vizsgázott, a KPMG jelentését minden évben lényeges észrevétel nélkül, elsõ körben elfogadta az unió” – közölte az agrarszektor.hu-val Cserháti Gábor, a KPMG agrárellenõrzésekért felelõs szolgáltatási részlegének igazgatója.
40 helyett 120-at

Nem jó hír azonban a magyar gazdáknak és a kifizetõ ügynökségnek, hogy az Európai Számvevõszék (ECA) szerint más országokban nem mûködött ilyen jól a rendszer, ezért az EU kénytelen volt szigorítani a kifizetések ellenõrzési rendszerét a következõ programperiódusra. Ez Magyarország esetében azt jelenti, hogy a kifizetõ ügynökség által házon belül ellenõrzött tranzakciókból az eddigi 40 helyett legalább 120-at, de akár 600-at is a tanúsító szerv a helyszínen külön újra ellenõriz – mondta a KPMG igazgatója. Cserháti Gábor szerint az agrárellenõrzések éves mennyisége attól is függ majd, hogy ezekben milyen eredményre jut a KPMG. Ha a tapasztalatok kedvezõk lesznek, akkor az ellenõrzések száma az alsó határhoz közelíthet. Ha viszont gyengébb eredmények születnének, a felsõ határ lenne mérvadó. Amennyiben ugyanis egy adott országban komolyabb jelentõségû, akár rendszerszintû hibát tapasztalnak, több ellenõrzést kell lebonyolítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!