2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több gyerek születikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-11 09:29:08
Növekszik a Hajdú-Biharban élõk, fõleg a nõk átlagéletkora.

Bár megyénk lakosságának száma az 1990-es évek második fele óta folyamatosan mérséklõdik a 2014. január elsejei 540 ezres számmal mégis az ország negyedik legnagyobb lélekszámú megyéje Hajdú-Bihar. Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg elõz meg minket – tudtuk meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Mint kiderült, a népesség csökkenését az okozza, hogy az élveszületések száma folyamatosan kevesebb, mint a halálozásoké, így az nem pótolja az utóbbiak miatti veszteséget. A természetes fogyást a betelepülõk viszonylag alacsony aránya nem képes kompenzálni.
Gyermekáldás

Az élveszületések száma az ország valamennyi térségében elmarad a halálozásokétól, így mindenütt természetes fogyás alakult ki. Valamennyi térségben alacsony szintû a gyermekvállalás, bár a 2011. évi mélypont után már kedvezõ változások mutatkoznak. Hajdú-Biharban 2011-ben az élveszületések száma 4900 alatt maradt. 2013-ban ennél magasabb, 5 ezerhez közeli volt. Ez az 1970 óta legkedvezõbbnek számító 1974–1977 közötti évi tízezernek a fele.

Közben a halálozások száma hektikusan ingadozik, 6 ezer feletti, esetenként 7 ezer körüli. Az utóbbi években azonban mérséklõdõ, évente 6 200 körüli. A 2014-rõl eddig rendelkezésre álló (elsõ kilenc havi) adatok az élveszületések számának további növekedését mutatják, stagnáló halálozások mellett. A kedvezõ változások immár 3 éve tartanak!
Idõsödünk

Malakucziné Póka Mária arról tájékoztatott, hogy az élveszületések számának korábbi tartós csökkenése, alacsony szintje, valamint a születéskor várható átlagéletkor emelkedése (vagyis az, hogy egyre idõsebb korban halunk meg) azzal jár, hogy a népesség öregszik. A gyermekkorúak (a 15 évesnél fiatalabbak) és az idõskorúak (64 év felettiek) aránya egyre nagyobb idõs-többletet mutat. 2014-ben a megyében száz gyermekkorúra 106 idõskorú jutott. A változás különösen hosszú idõtávon látványos. (Napjainkban az öregedés szintje a 1930. évi ötszöröse.) Az index alacsonyabb az országosnál, és Szabolcs-Szatmár-Bereg valamint Pest megye után a harmadik legkedvezõbb adat.

A tavalyi év elején 81 ezer gyermekkorú és közel 87 ezer idõskorú élt Hajdú-Bihar megyében. A többség, 370 ezer fõ 15–64 éves közötti volt. A legalább 90. életévüket betöltõk száma ezer feletti, közülük 66 fõ legalább 100 éves. Az évszázadnyi életet már megélõk kétharmada nõ. A nõk években mért életkilátásai lényegesen kedvezõbbek, mint a férfiaké. Ebbõl adódik, hogy az idõskorúak nagyobb része, bõ hattizede nõ. Az ilyen korú nõk közül majdcsak minden második egyedülálló, mely döntõ részben a megözvegyülés következménye – közölte lapunkkal a KSH osztályvezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!