2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Lakótelep-matrica lesz a következõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-11 09:53:49
A benzinkutasok szerint nem esett vissza az éves matricák forgalma.

A tájékozatlanság nagyobb a megyei matricák forgalmánál – így összegzett egy benzinkutas kérdésünkre, amikor a tapasztalatairól érdeklõdtünk. Azt mondta, sokan nem tudják, hol kezdõdik a debreceni elkerülõn a díjköteles rész, s honnan ingyenes. A lapunknak nyilatkozó sofõrök keresetlen szavakkal illették az új rendszert. Egyikük azt kérdezte: „Mi lesz a következõ, amit bevezetnek? A lakótelep-matrica?” Hosszabb véleménykifejtésbe azonban senki sem bocsátkozott, név nélkül sem. Az elárusítóhelyeken sem kívántak konkrétumokkal szolgálni.
Elõkészítetlen rendszer

Az egyik töltõállomáson arról beszéltek, a megyei mellett az éves matricák is fogynak. Hozzátették, az év elsõ napjaiban nagyobb volt a kereslet. Egy másik benzinkút eladója azt mondta, a csütörtöki napon délig összesen ketten váltottak bérletet. Az év elsõ napjaiban viszont jóval többen: eszerint van kereslet a megyei vignetta iránt, de sokan váltottak Budapestig érvényes négy megyére szóló matricákat is.

Megjegyezte: azt, hogy nem megfelelõen készítették elõ a rendszert, az is mutatja, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha a gépkocsijukat kisteherautóként vizsgáztatták le, akkor arra nem az 5 ezer forintba kerülõ D1-es, hanem D2-es matrica szükséges. Hozzátette, õk is az utdij.hu térképét kapták meg, amely – fogalmazott – nem csak hogy nem pontos, hanem nehezen is lehet rajta kiigazodni. Ezért alaposan utána kellett nézniük az új szabályoknak.
Az elkerülõn haladjon

Sokan tartanak attól, hogy a megyeszékhelyet nyugatról elkerülõ út egy szakaszának díjkötelessé válásával a forgalom egy része ismét a várost terheli majd. Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos országgyûlési képviselõ, korábbi polgármester azt nyilatkozta, kezdeményezi, hogy a Debrecent elkerülõ szakaszon olyan szabályok legyenek, amelyek az egyébként a várost elkerülõ forgalmat pusztán a fizetési kényszer miatt nem terelik a városba.

– Ez azt is jelenti, hogy adott esetben az elkerülõnek bizonyos szakaszait vagy akár az egészét ingyenessé kell tenni. A megyei matricák bevezetésével egyetértek és támogatom, hiszen például annak, aki Hajdúböszörménybõl vagy Hajdúnánásról jár Debrecenbe, az éves matrica helyett elég megyei bérletet váltania – fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!