2024. április 24. Szerda, György.
 
Vándorbölcsõre jelentkezhetnek a gyermeket várókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-11 11:27:23
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megalakulása ötödik évfordulója alkalmából, most öt újabb bölcsõre írt ki pályázatot.

Régebben, fõként faluhelyen nem volt szokatlan, hogy miután a gyermek kinõtte a bölcsõt, azt kézrõl kézre, családról családra járt. Egy-egy tartósabbnak bizonyuló bölcsõ így nemritkán akár több nemzedéket is kiszolgálhatott.

A 2009-ben Kopp Mária által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gyermekszülésre buzdító felhívása hozta felszínre Czotter András asztalosmester emlékeinek mélyérõl, még pár éve, azokat az élményeket, amelyek az édesapja keze nyomát viselõ vörösfenyõbõl készült saját bölcsõjéhez kötötték. Az emlékek felidézését tett követte, s mára az egész országban vándorol Czotter András bölcsõje, hogy újszülötteket ringasson. Most éppen a budapesti II. kerületben van valakinél.

Az asztalosmester elmondta, ez az elsõ hozzákötõdõ vándorbölcsõ, de Magyarországon nagyon sok ilyen van még, miközben ez talán még használóikban sem tudatosul. Hozzátette: szép gesztus lenne, ha más szakmabéliek is hasonlóan gondolkodnának a vándorbölcsõk jelentõségérõl, és akár saját indíttatásból, akár egy helyi közösség, önkormányzat kérésére belefognának ezek készítésébe. Mint megjegyezte, ez a bizakodása eddig nem vált valóra, ezért idén év végén arra gondolt, hogy akkor õ tesz több energiát a vándorbölcsõk faragásába. Amennyit tudnak, gyártanak, és eladományozzák belföldön és a határon túl, eladásra azonban továbbra sem készítenek bölcsõket.

Czotter András szerint az általa készített bölcsõk ötvözik a hagyományos formavilágot és a praktikumot, valamint ügyel a biztonságos és az ergonómia tekintetében is elõnyös kialakításra. Az új vándorbölcsõket úgy tervezték meg, hogy a szülõnek ringatáskor ne kelljen nagyon mélyre hajolniuk.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megalakulása ötödik évfordulója alkalmából, most öt újabb bölcsõre írt ki pályázatot. Azok a családok, ahol a közeljövõben kisbaba születik, és szeretnék õt bölcsõben ringatni, január végéig jelentkezhetnek. Februárban, a születés hetének egyik rendezvényén derül majd ki, kik a szerencsések.

Udvarhelyi Zsuzsa egyike azoknak az anyáknak, akik gyermeküket adományozott bölcsõben ringathatták. A négygyermekes asszony elmondta, már korábban is szerettek volna bölcsõt, de valahogy soha nem jött össze, most pedig, a negyedik babájuknál eléjük hozta az élet. Az anya szerint a bölcsõ folyamatosan „ringatja, rengeti, mozgatja” a babát, aki így nem kerül abba a merevségbe, hidegségbe vagy mozdulatlanságba, amit egy kiságy mégiscsak jelent. Megjegyezte, a tulipános, faragott ringató nemcsak praktikus, de nagyon szép is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!