2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Danubius és a Sláger perelForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-04 16:10:05
Kedvezményt adott keddi ülésén az ORTT annak a két cégnek, amelyek múlt héten megnyerték a Danubius valamint a Sláger Rádió frekvenciáit.

Sem az FM1 konzorcium, sem az Advenio nem adja vissza egyelõre a korábbi frekvenciáit - a Danubius és a Sláger perel


A Sláger frekvenciáját elnyerõ FM1-nek megengedték, hogy még fél évig megtartsák másik rádiójukat, pedig a pályázat során az origo információi szerint vállalták, hogy errõl lemondanak. A másik nyertes cégnek, az Adveniónak sem kell visszaadnia az érdekeltségébe tartozó Lánchíd Rádió frekvenciáját, igaz, õk ezt nem is vállalták a pályázat során. Közben a Fõvárosi Bírósághoz megérkezett a Danubius és a Sláger Rádió keresete is az ORTT ellen.A cégcsoportoknak az összeférhetetlenség miatt kellett volna visszaadni a két kisebb frekvenciát, most mégis nyertesként azt kérelmezték, hogy a tovább üzemeltethessék azokat. Az FM1 konzorcium 180 napos haladékot kapott a Radiocafé további mûködtetésére, míg az Advenio sem adja fel a Lánchíd Rádióban lévõ részesedését, csak olyan mértékre csökkenti, hogy azt az ORTT már ne kifogásolja - olvasható az origo.hu-n.

Korábban, a pályázatok elbírálásakor az ORTT elnöke és az SZDSZ-es delegált is azt kifogásolták, hogy az Advenio nem nyilatkozott pályázatában arról, miként rendelkezik a Lánchíd Rádióban lévõ részesedésérõl illetve annak felszámolásáról, pedig kellett volna a kiírás szerint. Miután ez nem történt meg, érvénytelennek kellett volna minõsíteni a pályázatot. Ezzel szemben mégsem zárták ki az Advenio-t a pályázók körébõl, sõt el is nyerte a Danubius frekvenciáját.

Közben a Sláger Rádió és a Danubius Rádió is keresetet nyújtott be a Fõvárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumához az Országos Rádió és Televízió Testület ellen. A két rádió kereseti kérelmében soronkívüliséget kért a bíróságtól - a Fõvárosi Bíróság keddi közleménye szerint ehhez megtették szükséges intézkedéseket.

 

Aláírták a mûsorszolgáltatási szerzõdést az új országos kereskedelmi rádiók


Aláírta a mûsorszolgáltatási szerzõdést a két új országos kereskedelmi rádió tulajdonosa és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán.

 

Az ORTT mindkét társaságtól hiánytalanul megkapta a szükséges dokumentumokat és a féléves mûsorszolgáltatási díjat.

A két rádió összesen csaknem 1 milliárd forintot fizetett be. A szerzõdések aláírásakor nem volt jelen Majtényi László, az ORTT távozó elnöke. A dokumentumokat Szalai Annamária, a testület fideszes tagja látta el kézjegyével.

Szalai Annamária az aláírás után azt mondta: átlátható és nyílt versenyben nyerte el a két legjobb pályázat az országos frekvenciát. Hozzátette: az új magyar tulajdonosokkal Magyarország, a költségvetés és a médiafinanszírozás is nyert, a kisebb mûsorszolgáltatók lehetõségei pedig javultak. Az ORTT tagja szerint minden dokumentumot hiánytalanul megkaptak, a napokban pedig mindkét szolgáltató befizette a mûsorszolgáltatási díjat.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: az Advenio már rendezte tulajdoni viszonyát a Lánchíd Rádióban, az FM1 konzorciumnak pedig 180 napja van a médiatörvény értelmében, hogy rendezze részesedését a Radiocaféban. Szalai Annamária hozzátette: erre a médiamonopólium elkerülése miatt van szükség.

Kádár Tamás, az FM1 konzorciumot részben alkotó EST Media Group ügyvezetõje azt mondta: több lehetõségük van a Radiocafé helyzetének rendezésére, de 180 nap elegendõ lesz, hogy végiggondolják az ügyet. Hozzátette: november 19-én igényes zenei rádiót szeretnének indítani és a legtöbb hallgatót szeretnék megtartani a Sláger Rádió mostani frekvenciájáról. Kádár Tamás arról is beszélt: jókedvû, barátságos adót indítanak, kedvelt személyiségekkel, és tárgyalnak a mostani rádiósokkal is. A NEO FM néven induló rádió egyébként 24 órás mûsort sugároz, legalább 25 százalékban magyar zenéket ígér, a különbözõ magazinmûsoraiban pedig zenesávok, országos kulturális programajánló, közéleti, kulturális és sport témájú beszélgetések, valamint hazai és nemzetközi események, hírek szerepelnek.

A Class FM néven rádiót indító Advenio Zrt. a Danubius Rádió által használt frekvencián szólal majd meg. A cégcsoport vezetõi az aláírás után nem nyilatkoztak, szerda délután viszont sajtótájékoztatót tartanak.

Majtényi László, az ORTT elnöke közleményben reagált. Szerint a testület döntései súlyosan sértik a Médiatörvény, az Általános Pályázati Feltételek és a pályázati felhívás rendelkezéseit, mivel a nyertessé nyilvánított pályázók, az Advenio Zrt. és az FM1 Konzorcium ajánlatai jogszerûen el sem juthattak volna a végsõ értékelésig. Az elnök megalapozatlannak tartja mindkét pályázó üzleti és pénzügyi tervét is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!