2024. április 24. Szerda, György.
 
A gólyatáborok szervezése még szabályozatlan területForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-12 17:01:51
Munkacsoport létrehozását kezdeményezte az Emberi Erõforrások minisztere a gólyatáborokban történt erõszakos cselekmények miatt. A testület feladata egy ajánlás elkészítése, amelynek alapján a felsõoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. A miniszter a munkacsoport vezetésére Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát kérte fel.

Balog Zoltán emberi erõforrások miniszter az M1 Az Este címû mûsorában elmondta: a munkacsoport az érintettek - az egyetemek vezetése és a hallgatói önkormányzatok – bevonásával konszenzusos ajánlást készít. Megjegyezte, Magyarországon mindössze egyetlen egyetem van, mely a gólyatáborokra vonatkozóan írott szabályzattal rendelkezik. Ez a terület ma még szabályozatlan itthon – tette hozzá. Fontos, hogy ez év augusztusára olyan rendszer jöjjön létre, amely átlátható, és garantálja az emberi méltóságot - hangsúlyozta a miniszter.

Balog Zoltán szerint sokkal többrõl van szó, mint nemi erõszakról. Olyan társadalmi klíma alakult ki, ami a diákok emberi méltóságára jelent veszélyt. Elmondta, a gólyatáborok szervezését az egyetemeknek saját hatáskörben kell rendezniük, a minisztérium a szabályozást és annak kereteit írja elõ. A miniszter kiemelte, a gólyatáborokra szükség van, ám úgy kell a szabályozást elkészíteni hozzá, hogy ne történhessenek meg a korábbiakhoz hasonló erõszakos cselekmények. Kiemelte továbbá, hogy rendezni kell a jogviszonyokat is, hiszen a gólyatáborokban résztvevõ diákok még nem rendelkeznek hallgatói jogviszonnyal a felsõoktatási intézményben. Megjegyezte, tavasszal a kormány készül a felsõoktatási törvény módosítására is.

A pedagógusok tervezett sztrájkjával kapcsolatban annyit mondott, hogy a kormány aláírt egy átfogó megállapodást a szakszervezetekkel. Kiemelte, hogy a reprezentatív, valóban a pedagógusok érdekeit képviselõ szakszervezetekkel tárgyalások folynak, még ha nem is a szakszervezetek által elégedett módon. Hozzátette, a pedagógusok bére szeptemberben emelkedett, most januárban azoknak a fizetése lett több, akik minõsítésen estek át, és idén szeptemberben is újabb béremelés várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!