2020. február 19. Szerda, Zsuzsanna.
 
Influenza - ÁNTSZ: még nem késõ védõoltást kérniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-12 17:38:05
Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint Magyarországon még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késõ védõoltást kérni - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védõoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövõdményekkel járó betegséget. Az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is egyértelmûen javasolja az influenza elleni védõoltásokat ebben a szezonban is - írták.

A 60 évesnél idõsebbek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedõk, a várandós nõk, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védõoltást. A jogosultak körérõl részletesebben a www.antsz.hu oldalon az "Influenza" menüpontban és a háziorvosoknál lehet tájékozódni. Az idén is többféle influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentességre - tették hozzá.

Európa számos országában hétrõl-hétre emelkedik az influenzás betegek száma, több országban kiterjedt influenzajárvány van. Az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központnak (ECDC) jelentést küldõ országok közül Svédország, Anglia, Hollandia és Portugália is ezek közé tartozik. Magyarországon még nincs járvány, december 29. és január 4. között 3700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel - írta az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!