2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mit együnk a nagy hidegben?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-12 17:45:48
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja: ne télen sanyargassuk magunkat diétával.

Ha a nagy hidegben lehûl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erõsítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Nem igaz, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, akkor a hõtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékû, melegítõ hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és plusz kilók nélkül vészeljük át a telet.
Több C-vitamint!

Télen nagyobb mennyiségû C-vitaminra van szükségünk; karban tartja a keringést, és erõsíti az ellenálló-képességet. Ha keveset fogyasztunk belõle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így hamarabb megbetegszünk. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kivi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk õket frissen és nyersen!

Az éhes ember sokkal fázékonyabb, mivel a szervezetnek energiára van szüksége a hõtermeléshez. Hideg idõben tehát nem érdemes magunkat fogyókúrával vagy szigorú diétákkal sanyargatni.

Tévhit, hogy télen a nehezebb ételekre van szüksége a szervezetnek. Azoknak, akik egész nap fizikai munkát végeznek kint a hidegben, valóban több kalóriára van szükségük ahhoz, hogy felfûtsék a szervezetüket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a plusz energiát zsíros, a szükségesnél nagyobb mennyiségû ételekbõl kellene elfogyasztani.
Fûszerre fel!

Válasszuk a nagy energiatartalmú és egyben magas tápértékû ételeket! Ilyenek a teljes kiõrlésû gabonafélék (kenyerek, rizs, kuszkusz, köles), a burgonya, a hüvelyesek, a sovány húsfélék, a halak, a növényi olajok, az olajos magvak. Nagy tápértékû, nagyobb energiatartalmú ételeket készíthetünk káposztából, burgonyából, lencsébõl, babból.

A csípõs fûszerektõl ugyanúgy kimelegszünk, mint a pálinkától, ezért használjuk bátrabban a fûszereket: a chili, a Cayenne bors, a fokhagyma vagy a fahéj kellemesen fûtenek, és még az immunrendszert is erõsítik.

Aki egész nap az utcán vagy fûtetlen helyiségben tartózkodik, ügyeljen arra, hogy többször, kis mennyiségeket egyen. Így nem terheli meg az emésztõrendszerét, és a szervezetnek több energiája marad a hõtermelésre. Folyadékot fogyaszthat meleg, tartalmas levesekbõl is, így az emelkedett folyadék- és energiaszükségletrõl is gondoskodhat egy kalap alatt. Ha nincs alkalma meleg étel fogyasztására napközben, akkor reggelire és/vagy vacsorára egyen meleget, a nap folyamán tartalmas szendvicseket (csirkemellel, fõtt tojással, tonhallal, teljes kiõrlésû kenyérbõl/zsemlébõl, zöldséggel) fogyasszon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!