2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elemzõk: kedvezõek a foglalkoztatási adatokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-13 17:13:38
Jelentõsen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az elõzõ év azonos idõszakához képest, miközben az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nõtt - hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzõk, akik megállapították azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erõteljesen befolyásolja az adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma tavaly szeptember-novemberben 4 millió 155 ezer volt, a munkában állók száma 188 ezerrel nõtt az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek száma az elõzõ év azonos idõszakához képest 83 ezerrel, 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklõdött.

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly szeptember eleje és november vége között éves összevetésben lényegesen, 2 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben az augusztus-októberben mért 7,1 százalékos rátához képest minimálisan emelkedett. Hozzátette, hogy 2013 végén ez nem történt meg, akkor ugyanis a kormány a közmunkaprogram bõvítésével ellensúlyozta ezt a hatást. Az adatok szerinte abból a szempontból kedvezõek, hogy a foglalkoztatás nõtt, és az aktivitási ráta is javult.

Az elemzõ a téli idõszakban érvényesülõ szezonális hatás miatt arra számít, hogy 2015 elején növekedhet a munkanélküliség, 1-2 tized százalékponttal, de ezt befolyásolhatja a közmunkaprogram alakulása.

Balatoni András, az ING vezetõ elemzõje kiemelte: a közmunkaprogram bõvítésével tovább csökken ugyan a munkanélküliség, de az elsõdleges munkaerõpiacon emelkedik a munkaerõ-kereslet, ezért el kellene kezdeni a közmunkaprogram fokozatos kivezetését. A gazdaság dinamikája növeli a foglalkoztatást, a magánszektorban nõ majd a munkaerõ iránti kereslet a következõ egy évben; úgy kellene csökkenteni a közfoglalkoztatási programot, ahogyan az elsõdleges munkaerõpiac emelkedik - vázolta a szakember.

Hozzátette: a közmunkaprogramokkal nem érdemes 7 százalék alá vinni a munkanélküliséget, mert ez a struktúra nem hatékony, kedvezõtlen a hosszú távú növekedés szempontjából.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje az MTI-hez eljuttatott elemzésében szintén kiemelte, hogy havi összevetésben emelkedett a munkanélküliségi ráta, a mutatószám növekedésére utoljára 2013 elején volt példa. Az elemzõ szerint is meghatározó a szerepe a közmunkaprogramnak. A program folyamatos bõvítése elfedte a szezonális hatásokat az elmúlt években, így a mostani enyhe emelkedés az elsõ jele lehet annak, hogy a közmunkások száma a tavaly áprilisi 212 ezernél alacsonyabb szinten fog hosszú távon stabilizálódni - közölte.

A szakember úgy látja, hogy ha a közmunkaprogram keretein belül foglalkoztatottak létszáma nem csökken tovább, a 2014-es év végére akár 7 százalék alatt is lehet a munkanélküliségi mutatószám értéke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokra reagálva kiemelte, hogy tovább folytatódtak a kedvezõ munkaerõ-piaci folyamatok, már több mint egy éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, döntõen a versenyszféra bõvülésének köszönhetõen. A férfiak és a nõk körében egyaránt jelentõsen javultak a mutatók.

A tárca közölte, hogy kiemelkedõ a szerepe a folyamatosan javuló munkaerõ-piaci statisztikákban a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, az Elsõ Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak meg a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak. A kedvezõ foglalkoztatási adatok javára válnak a költségvetés bevételeinek, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek folyományaképpen pedig elõsegítik a gazdaság bõvülését is - olvasható az NGM közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!