2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Változások az általános forgalmi adóbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-13 17:59:11
Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintõ változások is.

Január 1-jétõl - az egyes sertéstermékekhez hasonlóan - 27 százalékról 5 százalékra mérséklõdött a nagy testû élõállatok (szarvasmarha, juh, kecske) élõ és feldolgozott formában történõ értékesítésére vonatkozó áfakulcs.

Az új szabályozás szerint le lehet vonni a motorbenzin beszerzésekor elõzetesen felszámított áfát, amennyiben a motorbenzin a termékértékesítés adóalapjába közvetlen anyagjellegû ráfordításként épül be.

A fordított adózás alá tartozik az építési munkákhoz, építési szerzõdés keretében épített ingatlanok kivitelezéséhez kapcsolódó munkaerõ-kölcsönzési, személyzet rendelkezésre bocsátására irányuló szolgáltatás, valamint iskolaszövetkezet szolgáltatásának igénybevétele akkor is, ha nem építési hatósági engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódik. Pontosították az egyes acélipari termékek értékesítésére vonatkozó fordított adózás alá esõ ügyletek körét is.

A pénzügyi eszközökkel kapcsolatos portfoliókezelés január 1-jétõl áfaköteles szolgáltatás lett. Mentes ugyanakkor az áfa alól a biztosítástechnikai tartalékok fedezetét képezõ eszközök portfoliókezelése.

Az idõszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés idõpontja az érintett elszámolási idõszak utolsó napja. Ha azonban a számla vagy nyugta kibocsátásának idõpontja és a fizetés esedékessége is megelõzi az idõszak utolsó napját, akkor a számla, nyugta kibocsátásának az idõpontja, ha pedig a fizetés esedékessége az idõszak utolsó napját követõ napra esik, akkor a fizetés esedékessége, de legfeljebb az elszámolási idõszak utolsó napját követõ 30. nap a teljesítés idõpontja.

Ezt a szabályt könyvvizsgálati, könyvviteli és adótanácsadási szolgáltatások esetén már 2015. június 30-tól, az egyéb típusú szolgáltatásnyújtásoknál 2016. január 1-jétõl kell alkalmazni. Az egyéb idõszaki elszámolású ügyleteknél akkor kell alkalmazni az új szabályozást, ha mind az idõszak kezdete, mind a fizetés esedékessége 2015. december 31. utáni idõpontra esik.

További változás, hogy akkor is keletkezik elõleg kapcsán áfafizetési kötelezettség, ha csereügylet keretében szerez vagyoni elõnyt az értékesítõ, szolgáltatást nyújtó fél.

Az adóalany az adószám törlését elrendelõ határozat jogerõre emelkedésének napjától nem gyakorolhatja adólevonási jogát, ha az állami adóhatóság az adószámot felfüggesztés nélkül törli, illetve felfüggesztését annak törlésével szünteti meg.

A tételes, belföldi összesítõ jelentésben 2015. január 1-jétõl szerepeltetni kell az 1 millió forint áfaösszeget elérõ számlákat is (korábban 2 millió forint volt az értékhatár), valamint az ilyen számlákon fel kell tüntetni a vevõ adószámát. Ugyanakkor értékhatár nélkül jelenteni lehet minden számlát az összesítõ jelentésben.

A jogelõd nélkül újonnan alakult adózóknak a megalakulásuktól számított adóévet követõ év utolsó napjáig havonta kell bevallást benyújtaniuk a jelenlegi negyedéves gyakoriság helyett, továbbá bizonyos esetekben az éves áfa-bevallásra kötelezett adózók kötelesek negyedéves bevallási gyakoriságra áttérni.

Ha a pénztárgép üzemeltetõjének nyújtott szolgáltatása szünetel, illetve megszûnik, az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató köteles errõl tájékoztatni a NAV-ot.

Végül, lakóingatlan értékesítése esetén, ha az adóalany nyilatkozott az állami adóhatóságnak arról, hogy valamennyi termékértékesítését adókötelessé teszi, nyilatkozatát 2015. február 28-ig a lakóingatlan értékesítésére vonatkozóan megváltoztathatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!