2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Zárt ajtók mögött szerdán kezdõdik Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének tárgyalásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-13 18:09:22
Zárt ajtók mögött kezdõdik szerdán Vizoviczki László és 21 társa vesztegetési ügyének tárgyalása Debrecenben. A vádlottak többsége civil, de rendõr, tûzoltó és pénzügyõr is van közöttük, ezért katonai tanács elõtt folyik a per.

A Debreceni Törvényszék indoklása szerint a tárgyalást azért tartják zárt ajtók mögött, mert az eljárásra a legszigorúbb minõsítés vonatkozik. Mivel a 90 oldalas vádirat is tele van titkosított adatokkal, maga a vád sem publikus, a vádismertetés sem lesz az, és csak az eljárás végén, az ítélet rendelkezõ részét olvassák fel nyilvánosan.

A bíróság közlése szerint az ügy iratai 70-80 ezer oldalt tesznek ki, a következõ hónapokra tíz tárgyalási napot tûzött ki az eljáró bíró.

A Központi Nyomozó Fõügyészség tavaly augusztusban jelentette be, hogy vádat emeltek a rendõrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben: a bûnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerûen elkövetett költségvetési csalás bûntette és más bûncselekmények miatti ügyben 33, a bûnszervezetben, vezetõ beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerûen elkövetett hivatali vesztegetés bûntette és más bûncselekmények miatti ügyben 22 vádlottal szemben.

A két vádirat alapján 331 bûncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére, a legsúlyosabb bûncselekmények elkövetõire 5 évtõl 25 évig terjedõ szabadságvesztés szabható ki.

A vádlottak között hét volt rendõr, köztük öt volt vezetõ beosztású rendõrtiszt, volt tûzoltó százados, pénzügyõr fõhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselõje és egy közegészségügyi felügyelõ van.

A költségvetési csalás miatt indult büntetõper novemberben kezdõdött meg a Fõvárosi Törvényszéken. A vád szerint Vizoviczki az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott. Az illegális jövedelem növeléséért cégei megtévesztették az adóhatóságot, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minõségû terméket hoztak forgalomba, illetve irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Az ügyészség szerint az elsõrendû vádlott a rendszer hatékony mûködtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégbõl álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendõr-fõkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezetõ beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!