2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Napelemek - Az iparági egyesület a napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasoljaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-13 19:05:07
A napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP). A napelemekre a szakmával történõ egyeztetés teljes hiányában kivetett termékdíj magas mértéke nem indokolható az egyesület szerint, amely a megújuló energiák terjedését ösztönzõ változtatásokat is javasol az adórendszerben.

Az egyesület hétfõn az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: az EU elektronikus hulladék kezelési irányelve alapján a tagállamoknak gondoskodniuk kell a napelemek visszavételérõl és ártalmatlanításáról azok - 25 év feletti - várható élettartama végén. Magyarország úgy ületette át az irányelvet a magyar jogrendbe, hogy környezetvédelmi termékdíj fejében központi újrahasznosítással vállalta a hulladékok ártalmatlanítását.

Az ezért elõre fizetendõ díj, amely Magyarországon 114 forint kilogrammonként, 5-7-szerese az európai gyakorlatban tapasztalt költségeknek, ami hátrányos megkülönböztetést jelent az amúgy is leszakadóban lévõ magyar napelemes zöldáram termelésnek - írják.

A MANAP közleményébõl kiderül: a nemzetközi gyakorlatban legtöbbször nonprofit szervezetek útján biztosítják a gyártók saját termékeik élettartam végén történõ visszavételét és ártalmatlanítását. Az ezen szolgáltatásért fizetett díjak a mostani magyar szabályozás töredékét teszik ki, figyelembe véve azt is, hogy a napelemek alapanyaga értékes újrahasznosítható anyagokat, egyebek mellett alumíniumot is tartalmaz. A díjakat hosszú évekig elkülönítetten kezelik, hogy a napelemek élettartamának végén a megfelelõ fedezet a szükséges feladatokra rendelkezésre álljon. Megfontolandó, hogy a jelenlegi magyar rendszer "adóztató" jellegû szemléletmódja helyett az ilyen hosszú élettartamú termékek esetében ezt a modellt vegye át a magyar szabályozás - olvasható a tájékoztatásban.

A most kivetett termékdíj napelemenként 2100-2300 forint, ami a nagykereskedelmi árak 5 százalékos emelkedését jelenti - írja a MANAP. A lakossági végfelhasználóknak a termékdíj után a 27 százalékos áfát is meg kell fizetniük, ami egy átlagosnak mondható 3,5 kilowattpeak (kWp) méretû családi házas, 14 napelemet tartalmazó rendszer esetén mintegy 40 ezer forint többletkiadást jelent.

Az egyesület szerint nehéz helyzetbe kerültek azon támogatási forrásra pályázók - jellemzõen önkormányzati intézmények - és kiserõmû beruházók, vagy már a kivitelezésre leszerzõdött szakcégek is, akik tavaly elindított projektjeik során még nem számoltak a termékdíj költségével. Pályázatos projektek esetében 300-400 ezer forint, kiserõmûvi projekteknél akár 4 millió forint váratlan többletköltséget is okozhat az új termékdíj - hívja fel a figyelmet a MANAP közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!