2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Még ebben a félévben létrejön az állami közmûszolgáltatóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:12:15
Versenyképes árakkal még ebben a félévben létrejöhet az állami közmûszolgáltató, mely akár piacvezetõ is lehet - jelentette ki Németh Szilárd. A politikus szerint a rezsicsökkentést a háztartások után ki kell terjeszteni a vállalkozásokra.

Az elsõ állami közmûszolgáltató az energiaszolgáltatás területén egyetemes szolgáltatóként azért jön létre, hogy fenntartható legyen az a rezsicsökkentés, amelyet 2013 elején hirdettünk meg – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz országgyûlési képviselõje az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Ez elsõsorban a családok megsegítésérõl szól. Eljutottunk oda, hogy a legmagasabb háztartásienergia-ár helyett szinte a legalacsonyabbat fizetjük. Ki kell terjeszteni mindezt a vállalkozásokra is, hiszen azokat így versenyelõnyhöz juttathatjuk – érvelt a politikus.

Hozzátette: most egy olyan nonprofit jellegû cég jön létre, mely másképp osztja el a hasznot, mint azt korábban más szolgáltatók tették. Azok a cégek, melyeket 1995-96-ban, illetve 2000 után privatizált a magyar állam, illetve a fõvárosi önkormányzat, adózott nyereségként 1060 milliárd forintot „talicskáztak ki” az országból. Ennek jelentõs részét, 330-350 milliárd forintot most visszaadtunk az embereknek – hangoztatta Németh Szilárd.

Hangsúlyozta: a nemzetközi cégek, noha  arra hivatkoznak, hogy a megtermelt profitból fejlesztettek, voltaképp nem hajtottak végre jelentõsebb beruházásokat. A fejlesztéseket meg kellett fizetni, ha egy fogyasztó trafót akart telepíttetni, akkor azt kifizettették vele – mondta.

Ebbõl a profitból azonban olyan versenyképes árakat lehet létrehozni, ami már a szabadpiacon is üzemképes lesz. Azzal az árral, amelyet az egyetemes állami szolgáltató meghatároz, piacvezetõ szerephez lehet hozzájutni – szögezte le.

Ennek a jogszabályi környezete megvan, lehet indulni vele – hangsúlyozta Németh Szilárd, aki szerint még ebben a félévben létrejön a közmûszolgáltató, és utána ki fog lépni a szabad piacra is.

Gondolkodunk azon, hogy a többi közmûszolgátatás területén is változtassunk. Ezt alátámasztja az Állami Számvevõszék legutóbbi jelentése, mely szerint a távhõszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás területén meglehetõsen vad állapotok uralkodnak - emelte ki a fideszes politikus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!