2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Napelemadó: nem oszt, nem szorozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:21:16
A magas beruházási költségek és a hosszú megtérülési idõ mellett az új adóteher csak „hab a tortán”.

A kivetett környezetvédelmi termékdíj ellentmondásosnak tûnik a számomra, hiszen olyan terméket (napelem, napkollektor) érint, amely maga is a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet segíti elõ – közölte lapunkkal Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A szakember a legnagyobb gondot a mértékében (114 forint/kilogramm, azaz napelempanelenként körülbelül 2165 forint) látja, hiszen több európai országban – például Németországban, Csehországban – is jelen van ez a termékdíj, azonban annak mértéke a magyar teher hetede: panelenként nem éri el az egy eurót!

– Egy átlagos háztartás esetében a bekerülési költséget körülbelül 30–40 ezer forinttal növeli meg az új termékdíj, ám nem gondolom, hogy ez elrettenté a beruházási szándéktól a tulajdonosokat – vélekedett Vámosi Gábor, aki szerint a bevezetett termékdíj jelentõsen nem fogja befolyásolni a jellemzõen 8–12 éves megtérülési idõvel rendelkezõ napelemek telepítését. Persze, a tendencia alakulása függ majd az elérhetõ pályázati lehetõségektõl is – tette hozzá az ügyvezetõ.

– Manapság nem kelendõek a napelemes rendszerek. Olykor egy-egy társasháztól, önkormányzattól és tehetõsebb magánszemélyektõl érkezik megrendelés, de sajnos nem számottevõ. Az átlag magyar családok egyáltalán nem gondolkodnak ilyesfajta energiatakarékos megoldásokban, hiszen hosszú idõ, míg megtérül a beruházás. A pénztelenség mellett az újabb adóztatás még inkább csökkenteni fogja a keresletet – válaszolta érdeklõdésünkre az egyik nyíregyházi épületgépészeti centrum ügyvezetõje.

Egy másik forgalmazó szerint Magyarországon ma vagy olyanok érdeklõdnek a napelemes rendszerek iránt, akiknek pályázati forrásból nyílik lehetõségük ilyen volumenû beruházásokra, vagy olyan vállalkozóról van szó, aki rá van kényszerülve, hogy az energiaellátásának egy részét megújuló energia segítségével termelje meg.
Nem lesz tömegcikk…

– Az átlagos család aligha szereltet fel a háza tetejére napelemeket, hiszen 2–5 millió forintba kerül egy ilyen rendszer kiépítése. Úgy vélem, valójában nem a pár tízezer forintos adóteher gátolja meg a megújuló energia további elterjedését Magyarországon, sokkal inkább az, hogy sokba kerül, és több mint tíz év alatt térül meg egy-egy beruházás. Erre nagyon kevesen tudnak berendezkedni a mai gazdasági viszonyok mellett.
E-misszió: „szakmailag átgondolatlan”

– Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a napelemekre bevezetett termékdíjat szakmailag átgondolatlan lépésnek tekinti. Magyarországon a napcellák szélesebb körû lakossági elterjedését részben a magas bekerülési költség és a közvetlen állami támogatás hiánya korlátozza. A szélesebb körû elterjedés növelné az ország energiabiztonságát és a lakosság tudatosságát.

– Az a lépés, hogy környezetvédelmi termékdíjat vetnek ki a napelemekre, gátolja a jövõbeli lakossági beruházások növekedését, és rontja a napelemek megítélését. Ezzel a lépéssel éppen ellenkezõ, a napenergia, szélenergia, hõszivattyús technológiákat alkalmazó háztartási méretû kiserõmûi rendszerek beszerzésének és kiépítésének kedvezményes áfakörbe kerülésére lenne szükség – mondta el kérdésünkre Bozóki Viktória környezeti tanácsadó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!