2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Boltokat zár be a TescoForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:55:20
Címkék: Bihari hírek, tesco
Többtucatnyi veszteséges nagy-britanniai üzletét bezárja, számos tervezett áruház építési terveit törli és azonnali hatállyal átfogó árleszállítást hajtott végre a Tesco a gazdálkodásának teljes átalakítását célzó program kezdeti lépéseiként.

A szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett fordulat jegyében a cég csütörtökön bejelentette, hogy megszünteti 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét - ezek nagy része a Tesco Express márkanév alatt mûködõ, településeken belüli kisebb vegyesbolt - és törli 49 tervezett nagyáruház felépítését.
A Londoni Értéktõzsdén közzétett intézkedési tervben külföldi boltbezárások terveirõl nem esik szó.

Lewis a takarékossági tervek bejelentése után befektetõknek és elemzõknek Londonban tartott, csaknem háromórás ismertetõjében a Tesco külföldi tevékenységével kapcsolatban kijelentette: a cég európai érdekeltségei elõtt álló kihívások fennmaradnak, és ezek közé tartozik a magyarországi helyzet is, azonban errõl nem bocsátkozott részletekbe. Hozzátette egyúttal, hogy amíg más döntés nem születik, a Tesco megtartja összes külföldi érdekeltségét, mert értékes eszközállományként tekint rájuk.

A cég mindazonáltal egymilliárd fontra (405 milliárd forintra) csökkenti a 2015-2016-os pénzügyi évre szóló nagy-britanniai beruházási programját (ez a korábbi elõirányzat fele).

A Tesco mindemellett eladja a saját márkaneve alatt indított szélessávúinternet-szolgáltatását, valamint a Blinkbox fizetõs online tartalomszolgáltatót a TalkTalk brit internet-, média- és távközlési szolgáltató csoportnak.

A Tesco bejelentette azt is, hogy a 2014-2015-ös pénzügyi évre nem fizet év végi osztalékot.

A cég hosszabb távon évi 250 millió font megtakarítást remél az intézkedési csomagtól.

A vállalat csütörtökön kiadott egy köztes eredményjelentést is, amely megállapítja, hogy a január 3-ával zárult 19 hétben a nagy-britanniai értékesítés - azonos eladótérre, üzemanyag-forgalmazás nélkül számolva - 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, vagyis sokkal kisebb mértékben, mint a tavalyi második negyedévben, amikor 5,4 százalékos éves visszaesést mértek.

A külföldi érdekeltségek közül Magyarországon ugyanebben az idõszakban és ugyanígy számolva 2,5 százalékkal, az idõszak átlagán belül a karácsonyi szezonban 4,2 százalékkal nõtt a Tesco forgalma.

A cég csütörtökön megerõsítette a piacnak már korábban jelzett iránymutatását, amely szerint - jelenlegi várakozása alapján - a csoportszintû kereskedelmi eredmény a februárban záruló pénzügyi évben nem fogja meghaladni az 1,4 milliárd fontot (570 milliárd forint).

A piaci szereplõk mindazonáltal kedvezõen fogadták a csütörtökön bejelentett intézkedési terveket: a Tesco részvénye a délutáni kereskedésben 12 százalékos nyereségben járt a Londoni Értéktõzsdén, vezetve a legnagyobb tõkeértékû tõzsdei cégek alkotta FTSE-100 index vállalatait.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat - amely egyben a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója is 320 ezer alkalmazottal - rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bûnügyi vizsgálatokkal súlyosbított évet tud maga mögött.

A Tesco október 23-án jelentette be, hogy elõzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) becsülte túl.

Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a nyár végén elõször felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésrõl volt szó. A Deloitte könyvvizsgáló cég által idõközben elvégzett vizsgálat feltárta, hogy a Tesco a jelenlegi üzleti év elsõ felére kiadott elõzetes útmutatásában 118 millió fonttal, a 2013-2014-es pénzügyi év egészére 70 millió fonttal, az azt megelõzõ évre pedig 75 millió fonttal számolta túl eredményét.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést.

A cég a vizsgálat elindításával egy idõben bejelentette, hogy több vezetõ munkatársa mellett felfüggesztett állásából négy igazgatót.

Október végén a súlyos csalási bûncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (Serious Fraud Office, SFO) közölte, hogy bûnügyi eljárás indult a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!