2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Katasztrófavédelem: folytatódik az önkéntes mentõszervezetek fejlesztéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 11:15:22
A megyei és járási önkéntes mentõszervezetek után a városi mentõszervezetek minõsítését is megvalósítja az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF szóvivõje kedden az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta: az idén is folytatja az OKF országos polgári védelmi fõfelügyelõsége az önkéntes mentõszervezetek fejlesztését.

Közlése szerint 2014-re az ország összes megyéjében és járásában mûködött már önkéntes mentõcsapat, sõt nyolcvankilenc veszélyeztetett településen is megalakultak ezek az egységek. Az OKF arra törekszik, hogy bõvítse azon települések körét, ahol minõsített mentõcsapatok tevékenykednek.

Az önkéntes mentõszervezetekben ma már több mint kilencezer ember vállal szerepet, és az elmúlt évben több mint százszor vetették be õket, jelentõs szerepet játszottak például a december eleji ónos esõ következményeinek felszámolásában - tette hozzá.

A szóvivõ emlékeztetett arra: 2012. január elején kezdõdött meg az önkéntes mentõszervezetek bevonása a katasztrófák elleni védekezésbe. A jogalkotó célja az volt, hogy az önkéntesen szervezõdõ mentõszervezetek minél hatékonyabban vegyenek részt a mentésben, védekezésben, illetve a kárterületekrõl ki lehessen zárni a kiképzetlen, felkészületlen mentõcsoportokat.

Ugyanakkor a különleges kiképzésû, speciális technikai eszközökkel felszerelt, katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásainak kivédésére, felszámolására, polgári védelmi feladat ellátására, valamint emberi élet mentésére önkéntesen létrehozott civil szervezõdések olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél nem állnak rendelkezésre, vagy fenntartásuk indokolatlanul nagy költséget jelentene.

A csapatok a többi között kutyás személykeresést, romkutatást, területkutatást, nyomkövetést, búvár- és vízi mentést, barlangi mentést, magasból és mélybõl mentést, légi mentést és felderítést, légi erdõtûzoltást végeznek.

A szervezetek a világon egyedülállóan Magyarországon bevezetett nemzeti minõsítõ rendszer mentén mûködnek, amely egységes szakmai követelményeket támaszt az önkéntes mentõszervezetekkel szemben. Ennek nyomán a kárhelyszíneken csak a minõsítési követelményeknek megfelelõ mentõcsapatok dolgozhatnak.

A minõsítést az OKF által kijelölt szakértõi csoport végzi, amelynek szakemberei szigorú szakmai elvárásokkal állítják szembe a csapatokat; 2014 végére valamennyi járási mentõcsoport megszerezte a nemzeti minõsítést.

Hajdu Márton hangsúlyozta, hogy az OKF középtávú célja az önkéntes mozgalom kiterjesztése és további települési mentõcsoportok létrehozása.

Az önkéntes mentõszervezetek elsõdleges erénye kiemelkedõ szakmai felkészültségükön túl a helyismeret - mondta a szóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!