2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Január közepén számlálják a hazánkban telelõ ragadozómadarakatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 11:30:15
Január 16. és 18. között szervezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 12. Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelõ ragadozómadarak éves számlálását.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2004-ben indította a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy idõben történõ, úgynevezett "szinkron" felmérését. Az elmúlt években több mint 300 felmérõ járta be a legjelentõsebb sas telelõhelyeket, így az állomány nagy részét sikerült számba venni. Tavaly 563 rétisast, 220 parlagi sast, 3 szirti sast és 7 fekete sast számláltak a szakemberek és önkéntesek Magyarországon - közölte az egyesület kedden az MTI-vel.

Magyarországon a legnagyobb számban rétisasok telelnek, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkezõ egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költõállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de elõfordul szirti sas és fekete sas is.

Az idei program különlegessége, hogy az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és a Jászberényi Állat- és Növénykert hagyományteremtõ szándékkal Sas Napot rendez szombaton a HELICON parlagisas-védelmi program jászsági Sasközpontjában. A rendezvény célja a lakosság figyelmének felhívása hazánk rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!