2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egyelõre nincs járványForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 10:37:39
Influenza: még idõben van, aki védõoltást szeretne kérni.

Az országban 3700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel 2014. december 29. és idén január 4. között – adta hírül az ÁNTSZ. Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint hazánkban még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késtek el azok, akik védõoltással szeretnének védekezni a kellemetlen tünetekkel járó, és akár súlyos szövõdményekhez is vezetõ betegség ellen.
Védettséget biztosít

Európa számos országában hétrõl hétre emelkedik az influenzás betegek száma, több helyen kiterjedt influenzajárvány van. Az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) részére jelentést küldõ országok közül Svédország, Anglia, Hollandia és Portugália is ezek közé tartozik.

Bár az eddigi eredmények szerint az idei szezonban a betegekbõl kimutatott influenza A(H3N2) vírusok többségének antigénszerkezete eltér az oltóanyagban található vírustörzsekétõl, de az úgynevezett keresztvédelem révén az influenza A(H3N2) vírustörzsek okozta fertõzések esetén is nyújt bizonyos védettséget a védõoltás, jelentõsen csökkentve a súlyos szövõdmények és az influenza okozta halálozás veszélyét.

 

Európában a betegekbõl azonosított influenza A(H1N1) és az influenza B vírustörzsek megfelelnek az oltóanyagban található törzseknek, így a vakcina ezen két komponense megfelelõ védettséget biztosít az oltottak számára.
Van, akiknek ingyenes

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védõoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövõdményekkel járó betegséget. Az ECDC és a WHO is egyértelmûen javasolja az influenza elleni védõoltásokat ebben a szezonban is. A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedõk, a várandós nõk, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védõoltást.

Az idén is többféle influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!